D21 – Janečkova metoda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Demokracie 21)

D21 – Janečkova metoda je volební systém, představený v říjnu 2012 českým matematikem Karlem Janečkem pod názvem Demokracie 2.1.

D21 – Janečkova metoda má být podle autora hlasovací a volební nástroj, díky kterému bude skupinové rozhodování efektivnější. Jeho ústředním principem je možnost volby více hlasy a v určitých případech obsahuje i hlas minusový. Díky větší paletě hlasů má být možné přesněji vyjádřit své preference, a dosáhnout tak v hlasování či volbě takové shody, která odráží zájem většiny voličů.[1] Dle autorů by jeho používání mělo vést k volbám, které jsou uspokojivé pro větší množství voličů, demotivují k negativním kampaním a také by mělo docházet ke znevýhodnění kontroverzních voleb.

Efekt více hlasů[editovat | editovat zdroj]

Základním předpokladem D21 – Janečkovy metody je, že každý volič má vždy k dispozici více hlasů, než kolik je vítězných možností. Všechny hlasy mají stejnou váhu a volič je může, ale nemusí použít všechny. Pro každou z možností přitom lze hlasovat pouze jedním hlasem. Možnost hlasovat pro více kandidátů má podle Institute H21, který se výzkumem volební metody D21 zabývá, přinést lepší vyjádření skutečných preferencí voliče a vyšší šanci na spokojenost s výsledky voleb.[2] Podle autora metody Karla Janečka by měl tento efekt zvýšit šance na vítězství konsenzuálních kandidátů a oslabit šance populistů a extremistů.[3]

Minusové hlasy[editovat | editovat zdroj]

V určitých typech hlasování může metoda D21 obsahovat také hlas minusový. Minusové hlasy jsou však pouze doplňkovou možností metody a její základní přínos spočívá především v efektu více plusových hlasů. Pro udělení minusového hlasu je nutné rozdat alespoň dva plusové. Počet plusových a minusových hlasů se může měnit podle konkrétní volební situace.[4] K modifikacím vždy dochází podle základního algoritmu.[1] Hlavním cílem minusových hlasů při využití v politických volbách je oslabit polarizující kandidáty (např. extremisty, populisty či politiky zatížené korupční kauzou).[5]

Využití v praxi[editovat | editovat zdroj]

Prezident 21[editovat | editovat zdroj]

V období prosinec 2016 až leden 2018 probíhala veřejná internetová volební hra Prezident 21 založená na této metodě, ve které mohli občané hlasovat pro kandidáty na prezidenta, které by chtěli vidět na Pražském hradě. Každý hráč měl k dispozici oproti reálným volbám tři plusové a jeden minusový hlas.

Participativní rozpočtování[editovat | editovat zdroj]

Volební metoda D21 se aktuálně využívá v řadě měst a obcí k hlasování občanů v procesu participativního rozpočtování. Do projektu Participace 21 se již zapojilo více než 120 českých měst a obcí, ale také školy v České republice a na Slovensku.[1] Prostřednictvím platformy Decision 21 probíhá rovněž participativní rozpočtování v americkém New Yorku.[6][7]

Český slavík 21[editovat | editovat zdroj]

V roce 2021 byla metoda D21 využita k výběru vítězů v populární anketě Český slavík 21. Hlasující mohli svým interpretům populární hudby udělovat až pět hlasů stejné váhy, přičemž každý interpret mohl obdržet maximálně jeden hlas. V anketě zároveň nebylo užito minusových hlasů, jelikož nejsou v populárních anketách zásadním přínosem.[7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Janečkova metoda: Vyjádřete svůj názor přesněji. www.ih21.org [online]. [cit. 2019-12-03]. Dostupné online. 
  2. Lepší metoda, přesnější vyjádření názoru. Jak by lidé zacházeli s více hlasy?. www.ih21.org [online]. [cit. 2023-03-20]. Dostupné online. 
  3. Víc hlasů, míň populistů. Rozhovor s Karlem Janečkem | Heroine.cz. www.heroine.cz [online]. [cit. 2023-03-20]. Dostupné online. 
  4. Návod k použítí D21 - Janečkova Metoda - Institut H21. www.ih21.org [online]. [cit. 2023-03-20]. Dostupné online. 
  5. KUBNÝ, Adam. Janečkova Demokracie 2.1: revoluční volební systém poprvé v Česku [online]. 2015-05-13 [cit. 2023-03-20]. Dostupné online. 
  6. Češi již počtvrté dobyli Ameriku s participativním rozpočtem. www.ih21.org [online]. [cit. 2023-03-20]. Dostupné online. 
  7. a b D21 – Janečkova metoda: Šance volit upřímně. www.ih21.org [online]. [cit. 2023-03-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]