Demokratický blok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Demoblok)
Demokratický blok
Datum založení2017
Datum rozpuštění2017
LídrPetr Fiala
PředchůdceODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN
Ideologieliberalismus,
liberální konzervatismus,
konzervatismus
Politická pozicestředopravice
Mezinárodní org.Mezinárodní demokratická unie,
Centristická demokratická internacionála
Evropská stranaAliance konzervativců a reformistů v Evropě
Evropská lidová strana
Politická skupina EPEvropští konzervativci a reformisté
Evropská lidová strana
Zisk mandátů ve volbách
Sněmovna2017
48/200
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Demokratický blok bylo dočasné uskupení čtyř pravostředových stran (ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN), které vzniklo 15. listopadu 2017 za účelem společného postupu při ustavení Poslanecké sněmovny po volbách v roce 2017, kdy se do sněmovny dostalo celkem devět politických stran a hnutí. Blok měl dohromady 48 poslanců.[1] Toto uskupení podle komentátorů připomínalo Čtyřkoalici z roku 1998, která vznikla jako protiváha opoziční smlouvy.[2] Především z názorové protistrany byl blok i po formálním ukončení své činnosti nazýván pejorativně jako „demoblok“. Tento výraz, neologismus, se dostal např. do pořadu Jaromíra Soukupa Moje zprávy na TV Barrandov.

Cíle[editovat | editovat zdroj]

Demokratický blok měl za cíl svými návrhy férově a rychle ustavit dolní komoru Parlamentu a zpřehlednit situaci pro voliče. Kluby se zavázaly postupovat jednotně a předložit společné kandidátky pro ustanovení výborů podle zásady poměrného zastoupení a ustanovení komisí většinovým způsobem. V rámci společné dohody si zastoupené strany definovaly tyto body:[3]

  1. Poslanecké kluby ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN a se shodly na společném postupu při ustanovování orgánů PSP ČR na počátku VIII. volebního období.
  2. Uvedené kluby se podle článku 7 přílohy č. 2 zákona č. 90/1995 o jednacím řádu PSP ČR sdružují pro účely voleb konaných na ustavující a následných schůzích PSP ČR pod názvem Demokratický blok.
  3. Kluby se zavazují postupovat jednotně a předložit společné kandidátky pro ustanovení výborů podle zásady poměrného zastoupení a ustanovení komisí většinovým způsobem.
  4. Kluby se zavazují hledat shodu i k většinovým volbám a předkládat společné kandidáty.
  5. Kluby zastupují celkem 27,61 % voličů, což představuje 1,4 milionů hlasů. Kluby se v rámci demokratické kontroly vlády shodly na těchto pozicích pro zástupce sdruženého klubu:
    • Dvě místa ve vedení Sněmovny
    • Předsednictví těchto výborů: Bezpečnostní, Výbor pro obranu, Mandátový a imunitní výbor, Školský výbor, Ústavně právní výbor, Zahraniční výbor, Hospodářský výbor
    • Předsednictví těchto komisí: Stálá komise pro kontrolu činnosti BIS, Stálá komise pro kontrolu činnosti VZ, Stálá komise pro kontrolu použití odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu, Stálá komise pro kontrolu činnosti FAU
  6. Kluby se shodly, že nebudou volit do funkce předsedy Poslanecké sněmovny nomináta hnutí ANO. Současně se zavazují ke konzultacím a snaze hledat společné postoje i k personálním nominacím ostatních politických subjektů.

Reference[editovat | editovat zdroj]