Dekret prezidenta Ruské federace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vyobrazení na hlavičkovém papíře, Dekret prezidenta Ruské federace — č. 1122, z 26. července roku 2008

Dekret prezidenta Ruské federace je právní akt, vydaný prezidentem Ruské federace v rámci jeho působnosti. Dekrety a nařízení (akta) prezidenta Ruské federace jsou závazné na celém území Ruské federace. Nesmí být v rozporu s Ústavou Ruské federace, ani federálními zákony.[1] Dekrety mají nejvyšší právní sílu hned po ústavě a federálních zákonech.

Dekrety a nařízení mohou být normativního a nenormativního charakteru. Například dekrety z 2. března 1994 č. 442 a z 1. června 1995 č. 554, které schválily nařízení o státních vyznamenáních v Rusku, patří mezi normativní právní akty. Dekret o udělení vyznamenání konkrétní osobě patří k nenormativním právním aktům.

Dekrety prezidenta Ruské federace, které mají normativní charakter, mají platnost na celém území Ruské federace a nabývají platnosti po uplynutí sedmi dnů od jejich prvního uveřejnění. Ostatní dekrety, včetně těch, které obsahují informace tvořící státní tajemství nebo informace důvěrného charakteru, nabývají platnosti dnem podpisu.[2]

Dekrety, vyplňující mezery v právní úpravě v oblasti výhradní zákonodárné kompetence Státní dumy, platí až do přijetí příslušného federálního zákona (předpokládá se, že se přijetí takovýchto dekretů ze strany prezidenta ho zavazuje k předložení příslušného návrhu zákona ve Státní dumě).

Ve Sbírce zákonů Ruské federace jsou prezidentské dekrety zveřejněny ve třetí části, nejdříve normativní a pak nenormativní.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Указ Президента Российской Федерации na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]