Debian Almquist shell

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Debian Almquist shell (zkráceně dash) je unixový shell, který je menší a rychlejší než bash, ovšem snaží se také splňovat standard POSIX. Daní za dosažené výhody je menší množství vlastností, například schází podpora proměnné LINENO.[1] Dash je svobodný software, je dvojlicencován pod BSD licencí a pod GNU GPL.

Dash vychází z Almquist Shellu, konkrétněji z jeho verze v NetBSD. Nejdříve byl tento interpret portován na Linux začátkem roku 1997, v roce 2002 pak byl přejmenován na současné jméno.

Vzhledem k jeho výhodám o něm bylo uvažováno jako o přednastaveném /bin/sh shellu pro verzi Lenny Debian Linuxu,[2] ale nakonec bylo jeho použití jako přednastaveného shellu odloženo až na verzi Squeeze.[3] V Ubuntu byl použit dash jako přednastavený /bin/sh shell poprvé ve verzi 6.10 vydané v říjnu 2006.[4] Při tomto přechodu se zjistilo, že mnoho vývojářů spoléhalo na to, že hlavním shellem je bash a mnoho skriptů přestalo fungovat, což muselo být řešeno částečně jejich přepisováním, částečně znovunastavením bashe jako interpretu pro některé konkrétní z nich.[5][6]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Debian Almquist shell na anglické Wikipedii.

  1. (anglicky) záznam chyby v databázi chyb systému Debian
  2. (anglicky) výčet cílů pro verzi Lenny
  3. (anglicky) DashAsBinSh na debian.org
  4. (anglicky) wiki stránka o dashi jako přednastaveném shellu na ubuntu.com
  5. (česky) Skripty v Ubuntu mají problémy se shellem dash, Petr Krčmář, root.cz
  6. (anglicky) dash jako #!/bin/sh odhaluje nesčetné nekompatibility, databáze chyb v Ubuntu