Dean Guitars

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dean Guitars
Základní údaje
Právní formasoukromá společnost
Datum založeníChicago, Illinois - 1977
ZakladatelDean B. Zelinsky
SídloTampa, Florida, USA
Adresa sídlaTampa, Spojené státy americké
Klíčoví lidéEvan Rubinson - prezident a CEO
Charakteristika firmy
Oblast činnostihudební nástroje
ProduktyElektrická kytara, baskytara, akustická kytara, akustická baskytara, kytarové snímače,
Mateřská společnostArmadillo Enterprises, Inc. (od roku 1997)
Identifikátory
Oficiální webwww.deanguitars.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dean Guitars, běžně označovaný jednoduše jako Dean, je americká společnost, která vyrábí elektrické kytary, baskytary, akustické kytary, akustické baskytary, kytarové snímače, mandolíny, banja, ukulele a další příslušenství.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Společnost byla založena v roce 1977 v Chicagu Deanem B. Zelinskym. V roce 1986 byla společnost prodána Oscaru Medeirosovi z Tropical Music, který získal vlastniství společnosti do roku 1995[ujasnit] a zaměřoval se na prodej latinským skupinám v zámoří. Společnost pod vedením Medeirose zmizela z amerického trhu.

V roce 1997 koupila firma Armadillo Enterprices Inc. (Luna Guitars, Ddrum) pod vedením Elliota Rubinsona společnost Dean Guitars.

Elliot Rubinson byl baskytarista v kapelách Michaela Schenkera, Uliho Jona Rotha a Michaela Angela Batia, tím rozšířil Deanovy produkty o akustické a elektrické baskytary, mandolíny, banja a ukulele. Elliot dříve vybudoval firmu na hudební nástroje Thoroughbred Music a v roce 1999 firmu prodal, aby se mohl soustředit na společnost Dean.

Poté Dean získala spoustu kytarových umělců hlavně rockových a metalových kytaristů (př.: Dimebag Darrell, Michael Schenker, Dave Mustaine, Michael Angelo Batio, Kerry King). Popularita Dean Guitars vzrostla pod vedením Armadillo Enterprices Inc., také nabízí kytary na zakázku. Dnes společnost montuje i kytarové snímače a kytarové díly.

V prosinci 2016 firmu Armadillo Enterprices Inc. převzal Evan Rubinson (syn od Elliota Rubinsona) a ujal se prezidenta a generálního ředitele firmy Armadillo Enterprices Inc., později v únoru 2017 Elliot „Dean“ Rubinson zemřel na rakovinu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]