David Rudman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
David Rudman
Datum narození13. dubna 1943
Místo narozeníKujbyšev, Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz
Datum úmrtí8. února 2022 (ve věku 78 let)
StátSovětský svaz
Sportovní informace
Klub / DojoDynamo Kujbyšev
Dynamo Moskva
TrenéřiNikolaj Podgorov (zač.)
Gerontij Čkoidze (Kuj.)
Nikolaj Makarov (Kuj.)
Nikolaj Petrov (Moskva)
Kategorielehká váha
Účast na LOHbez účasti
Údaje v infoboxu aktuální k únoru 2022
Přehled medailí
Mistrovství světa v judu
bronz MS 1969 lehká váha
Mistrovství Evropy v judu
zlato ME 1969 lehká váha
Přehled medailí
Mistrovství světa v zápasu sambo
zlato MS 1973 −68 kg

David Rudman (13. dubna 1943 Kujbyšev8. února 2022)[1] byl sovětský zápasníksambista a judista a podnikatel židovského původu.

Sportovní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Začínal se sambem v rodném Kujbyševu (dnešní Samara) v 15 letech. V sambu se stal v šedesátých letech několikanásobným mistrem Sovětského svazu. Koncem šedesátých let se propracoval do sovětské judistické reprezentace, kde startoval v lehké váze do 70 kg. V roce 1970 inicializoval vznik známého moskevského klubu Sambo-70. V roce 1973 získal titul mistra světa v zápasu sambo. Po skončení sportovní kariéry pracoval jako trenér, napsal několik publikací o sambu. Po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 se přesunul do New Yorku, kde zájemce vyučoval techniky samba v místních bojových klubech.

Funkcionářská činnost[editovat | editovat zdroj]

V New Yorku se vedle instruktora bojových sportů věnoval i organizačním činnostem v oblasti samba. Mezinárodní organizace sambo (FIAS) byla po rozpadu Sovětského svazu řadu let rozdělena na západní a východní část. Počátkem jednadvacátého patřil k iniciátorům k opětovnému vytvoření jedné silné sambistické organizace. Tato snaha dospěla do zdárného konce v roce 2007. V organizačních strukturách nové FIAS však dlouho nevydržel. V roce 2009 byl na pozici prezidenta nahrazen putinovým mužem Vasilijem Šestakovem a v roce 2013 zbaven všech svých pozic v nové FIAS.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Умер основатель школы "Самбо-70" Давид Рудман. RIA Novosti [online]. 2022-02-08 [cit. 2022-02-09]. Dostupné online. (rusky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]