David Koresh

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
David Koresh
Rodné jménoVernon Wayne Howell
Narození17. srpna 1959
Houston
Úmrtí19. dubna 1993 (ve věku 33 let)
Mount Carmel Center
Příčina úmrtístřelná rána
Alma materGarland High School
Povolánícult leader
Nábož. vyznáníDavidiáni
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

David Koresh, narozený jako Vernon Wayne Howell (17. srpna 1959 Houston19. dubna 1993 Waco), byl vedoucím náboženského hnutí davidánů.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

K davidiánům, vycházejících z Církve adventistů sedmého dne, se Howell přidal v roce 1981 a za krátkou dobu se stal jejích vysoce postaveným členem díky milostnému poměru se starou vedoucí sekty Lois. Následovalo období, kdy bojoval o vedoucí postavení v této skupině s Loisiným synem Georgem. Po svém neúspěchu však organizaci v roce 1984 opustil a založil si vlastní odnož.

U George, který byl vedoucím Davidánů od Loisiny smrti v roce 1986, se ale začala projevovat vážná psychická porucha. Toho Howell využil a po svém návratu do sekty George svrhl a roku 1988 zaujal jeho místo. Tehdy začal stavět sídlo této náboženské skupiny, ranč Mount Carmel Center (několik km od města Waco v Texasu), změnil si jméno na Davida Koreshe a považoval se za proroka, který zahájí apokalypsu. Získal si řadu příznivců, již jej také za proroka považovali; u ostatních byl jejich vůdcem a učitelem, který je usměrňoval v jejich víře.

Koresh měl kladný vztah ke zbraním, což dokazoval i zastáváním práva je nosit (podle druhého dodatku americké ústavy). Zbraně také ve velkém kupoval, prodával, zkoušel,[1] navštěvoval veletrhy, výstavy a exhibice s nimi (tzv. gun shows). Brzy dal příkaz ke shromažďování zbraní v Mt. Carmel Center, díky čemuž se o něj i o ranč, kde sekta sídlila, začal zajímat úřad ATF.

Koresh zemřel při požáru, který vznikl při zásahu ozbrojených složek na tento ranč. Událost je známá jako incident ve Waco.

David Koresh v kultuře[editovat | editovat zdroj]

  • Norská aggrotech kapela Combichrist jmenuje ve své písni „God Bless“ (česky „Bůh žehnej“) celou řadu sériových vrahů, teroristů a jiných osob, mezi nimi je i David Koresh.[2][3]
  • V roce 2018 měl premiéru životopisný televizní seriál „Waco“ [4]
  • V roce 2023 měl na Netflixu premiéru dokumentární seriál „Masakr ve Waco“ [5][6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://whatreallyhappened.com/RANCHO/POLITICS/WACO/waco.html
  2. Lyricstime.com: Combichrist - God Bless. www.lyricstime.com [online]. [cit. 2012-11-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-12-21. 
  3. Diskografie.cz: Combichrist - God Bless. www.diskografie.cz [online]. [cit. 2012-11-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-09-03. 
  4. seriál "Waco"
  5. Watch Waco: American Apocalypse | Netflix Official Site. www.netflix.com [online]. [cit. 2023-03-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. „Jsi tím nejodpornějším člověkem, Koreshi!“ Nová série o Waco je krokem vpřed i zpět : Dingir (Náboženský infoservis), 6. 4. 2023

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]