Dave Mustaine

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dave Mustaine
Dave Mustaine na koncertě v San Antoniu (2016)
Dave Mustaine na koncertě v San Antoniu (2016)
Základní informace
Rodné jménoDavid Scott Mustaine
Narození13. září 1961 (62 let)
USA La Mesa, Kalifornie, USA
ŽánryThrash metal, Heavy metal, Speed metal
PovoláníHudebník, Zpěvák-skladatel, Producent, Herec
Nástrojekytara, zpěv, piano
Aktivní roky1979 – současnost
VydavateléCombat, Capitol, Sanctuary, Roadrunner, Loud Records
Příbuzná témataMegadeth, Metallica, MD.45, Panic, Red Lamb
DětiJustis Mustaine
Electra Mustaine
PříbuzníAlice Cooper (godfather)
SídlaUSA Nashville
Itálie Itálie
WebMegadeth oficiální stránka
Významný nástroj
Jackson King V Signature model
ESP DV8 Signature model
Various Dean VMNT Signature model
Gibson Dave Mustaine Flying V EXP model
Gibson Dave Mustaine Flying V 30th Anniversary 'Rust in Peace' Edition model
Gibson Dave Mustaine Flying V EXP model
Kramer Dave Mustaine Flying V Vanguard model
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

David Scott Mustaine (* 13. září 1961, La Mesa, Kalifornie, USA) je americký kytarista, skladatel a zpěvák speed/thrash metalové skupiny Megadeth. Narodil se Emily a John Mustainovým a od 15 let žil ve vlastním bytě, ve kterém vydržel díky obchodu s drogami. Vyrůstal na různých předměstích jižní Kalifornie. Jako frontman skupiny Megadeth, bývalý kytarista a spoluzakladatel kapely Metallica, je jeden z hrstky lidí považovaných za průkopníky thrash/speed metalu.

Před Metallicou hrál v kapele Panic. K Metallice se připojil po inzerátu, který dal do místních novin The Recycler Lars Ulrich, bubeník Metallicy. V Metallice vydržel jen do roku 1983, kdy byl kvůli problémům s alkoholem a drogami vyhozen. Nejznámější během jeho činnosti v Metallice je song „The Four Horsemen“ z alba Kill 'Em All, který sám napsal a později vydal na prvním albu Megadeth jako „Mechanix“. Mustainův vliv je znát i na několika dalších albech Metallicy. Po vyhazovu si dal za cíl založit skupinu rychlejší a úspěšnější než Metallica. Ještě v roce 1983 založil skupinu Fallen Angels, která však dlouho nepůsobila. V létě potkal basáka Davida Ellefsona a založil Megadeth; tehdy s kytaristou Gregem Handevidtem a bubeníkem Dijonem Carruthersem. V roce 2002 přestal hrát kvůli zranění ruky a vrátil se až v roce 2004. Během zotavování se stal křesťanem.

Od roku 2023 žije s rodinou v Itálii, ale má stále rezidenci v Nashvillu.[1]

Politické názory[editovat | editovat zdroj]

Jeho texty hlavně pojednávají o politice, válkách, smrti a v neposlední řadě náboženství. Také se vyjadřuje k politice v USA. V roce 1992 se zúčastnil Národního shromáždění Demokratické strany. Ale později začal kritizovat politiky demokratické strany a začal být příznivcem politiků republikánské strany. Během voleb prezidenta USA 2004 řekl, že John Kerry ,,zničí naší zemi ". V roce 2012 silně kritizoval Baracka Obamu.

V jednom rozhovoru řekl: Že je proti ilegální imigraci, že kdyby byl prezidentem, tak postaví velkou zeď podél mexických hranic a nikoho nepustí do USA.

Sám v roce 2016 řekl, že není příznivcem žádné politické strany a že je nezávislý i když jeho názory jsou pravicové.

Nemoc[editovat | editovat zdroj]

Dne 17. června 2019 Mustaine prostřednictvím Facebooku uvedl, že má rakovinu jícnu. Lékaři mu prý dávají 90% šanci na zotavení a její nenávratnost. Megadeth kvůli Mustainovi tak ukončili turné pro rok 2019. V říjnu oznámil, že léčba byla úspěšná.[2]

Spolupráce[editovat | editovat zdroj]

Je známý tím, že používá kytary typu Flying V. Na začátku své kariéry používal kytary značky BC Rich i v době působení v Metallice. V roce 1987 přešel k značce Jackson Guitars, se kterou podepsal smlouvu na partnerství. V roce 2004 přešel k značce ESP Guitars, partnerství trvalo ale jenom dva roky z obchodního důvodu. V roce 2006 přešel k značce Dean Guitars.

V roce 2021 přešel k značce Gibson Guitars, se kterou podepsal partnerskou smlouvu, tímto používá akustické a elektrické kytary značky Gibson, Epiphone a Kramer Guitars.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Megadeth's Dave Mustaine Is Moving to Italy [online]. 2023-08-29 [cit. 2023-08-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. MEGADETH's DAVE MUSTAINE On Beating Cancer: 'I Had Faith That I Was Going To Be Healed' [online]. blabbermouth.net, 2020-03-31 [cit. 2020-04-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. CONCEPTS, Lucid Design. Megadeth Gibson Announces Partnership with Dave Mustaine. Megadeth [online]. [cit. 2021-08-10]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]