Daryl Dixon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Daryl Dixon
První výskytTell It to the Frogs“ (2010)
Poslední výskyt„The Walking Dead: No Man's Land'“ (2015)
VytvořiliFrank Darabont
Charles H. Eglee
Jack LoGiudice
NamluvilMartin Stránský
Informace o postavě
Pohlavímuž
NárodnostAmeričan
RodinaWill Dixon (otec)
Merle Dixon (bratr)
Dog (pes)
Partner(ka)svobodný
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Daryl Dixon je fiktivní postava z AMC horrorového drama The Walking Dead. Charakter byl vytvořen pro televizní show autory Frank Darabont, Charles H. Eglee a Jack LoGiudice speciálně pro Normana Reeduse, nemá totiž protějšek v komiksu, na kterém je seriál založený. Charakter byl představen v první sezóně jako jižan, stopař a lovec, žijící ve stínu svého staršího bratra, Merla. Navzdory jeho vznětlivé povaze a sklony k násilí, je tolerovaným jádrem skupiny přeživších, díky jeho schopnostem lovit zvířata a nebojácně a efektivně zabíjet chodce. Takovýchto lidí je obzlášť na počátku apokalypsy velký nedostatek.

Po Merlově zmizení, Daryl zatne zuby a spojí se se skupinou, konkrétně s Carol Peletier po jejím dceřině zmizení, a Beth Greene po dvou rozděleních ve čtvrté sezóně. Daryl se stává spolupracující pravá ruka a ochránce vůdce skupiny Ricka Grimese a vede několik dodávek zásob. Je nejdéle přeživší postavou celého seriálu. Jeho původ je objeven ve videohře z roku 2013 The Walking Dead: Survival Instinct, a začíná v mobilní hře The Walking Dead: No Man's Land.

Daryl byl pozitivně přijat fanoušky i kritiky. Po odchodu Andrewa Lincolna v What Comes After (The Walking Dead) jako Ricka, Reedus převzal roli hlavního vůdce, počínaje devátou sezónou.

Vývoj a vznik[editovat | editovat zdroj]

Reedus si přečetl scénář pro show a chtěl být její součástí tak moc, že na konkurzu prosil, aby dostal alespoň roli na jeden den. Byl vyslyšen a vyzván, aby přečetl scénář, konkrétně Merlův, tomu už ale role byla slíbena.[1][2][3] Jeho výstup na konkurzu se autorům líbil, a tak dostal roli Daryla .[4] Daryl nebyl původně brán jako hlavní postava, k hlavnímu obsazení byl přiřazen ve druhé sezóně. Původně se Reedus zeptal obsazenstva, jestli by Daryl mohl mít psa. Jeho žádost byla zamítnuta a místo toho dostal Daryl novou kuš.[5] V deváté sezóně Daryl konečně dostane psa, který je poprvé představen v „Stradivarius“.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 'The Walking Dead' Audition Tales: 31 Stars Tell All [online]. [cit. 2017-12-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 19 October 2017. 
  2. 'The Walking Dead' star Norman Reedus almost didn't get cast — here's how being persistent got him a lead role [online]. [cit. 2017-12-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 19 October 2017. 
  3. Saclao, Christian. 'The Walking Dead' Star Norman Reedus On How He Actually Landed The Role Of Daryl Dixon [online]. October 9, 2015 [cit. 2020-03-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-01-01. 
  4. Daryl Dixon Robert Kirkman's "Favorite Element" of TV Show [online]. [cit. 2020-03-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-23. 
  5. (SPOILERS) The Making of Episode 313 Arrow on the Doorpost: Inside The Walking Dead Archivováno 16. 3. 2016 na Wayback Machine. Youtube "AMC" (March 10, 2013)