Daniel of St. Thomas Jenifer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Daniel of St. Thomas Jenifer
Daniel of St. Thomas Jenifer
Daniel of St. Thomas Jenifer

Narození1723
Port Tobacco, Maryland
Úmrtí16. listopadu 1790 (ve věku 66–67 let)
Annapolis, Maryland
Místo pohřbeníEllerslie, Maryland
Národnostamerická
PříbuzníDaniel Jenifer (sourozenec)
PodpisDaniel of St. Thomas Jenifer, podpis
CommonsDaniel of St. Thomas Jenifer
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Daniel ze St. Thomas Jenifer (1723, Maryland16. listopadu 1790, Maryland) byl americký politik, jeden z Otců zakladatelů a signatář United States Constitution, ústavy Spojených států. Mnoho let vedl Marylandskou koloniální vládu, ale když došlo ke konfliktu s Velkou Británií, Jenifer se přidal na stranu Patriotů.[Poz 1]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Jenifer se narodil v Coates Retirement, nyní Ellerslie, západně od Port Tobacco v Charles County v Marylandu. Byl to strýc Thomase Stonea a jeho bratrů Michaela J. Stonea a Johna Hoskinsa Stonea.

Pracoval jako smírčí soudce pro Charles County a později pro západní část Marylandu. Byl členem komise, která řešila mezní spor mezi Pensylvánií a Delawarem[1] (1760), pracoval v guvernérské radě, v horní komoře zákonodárného sboru v Marylandu, která také sloužila jako odvolací soud kolonie a jako rada nejvyšších poradců guvernéra (1773–76). Měl 23 dětí.

Americká revoluce[editovat | editovat zdroj]

Přes své úzké vazby s koloniální vládou Jenifer velmi odsuzoval britské svévolné zasahování do záležitostí kolonií, zejména do zákonů týkajících se daní a regulace obchodu. Roky před začátkem boje za nezávislost hájil vlastníky majetku v Marylandu proti těm, kteří se snažili učinit z Marylandu královskou kolonii. Když přišla revoluce, Jenifer poskytl Patriotům značnou podporu jako bohatý vlastník půdy, navzdory skutečnosti, že mnoho předních Patriotů bylo jeho nepřáteli v boji o majetek. Jenifer stal se prezidentem Council of Safety (Marylandské rady bezpečnosti), orgánu zřízeného k organizaci Marylandských vojenských sil pro revoluci (1775–77).

Během války a po ní se Jenifer stále více zajímal o národní záležitosti. Zastupoval svůj stát na kontinentálním kongresu (1778–82) a současně působil jako prezident prvního senátu v Marylandu (1777–80). Jako manažer finančních prostředků Marylandu státu v letech 1782 až 1785 vycházel Jenifer ze svých zkušeností vlastníka půdy, aby pomohl státu přežít kritickou poválečnou hospodářskou depresi. Spolu s Jamesem Madisonem, Johnem Dickinsonem, Georgem Masonem a svým dobrým přítelem Georgem Washingtonem začal Jenifer hledat způsoby, jak vyřešit ekonomické a politické problémy, které vznikly v důsledku slabých článků ústavy Konfederace (Articles of Confederation). Následně se zúčastnil konference "Mount Vernon Conference". (Konference v Mount Vernon bylo setkání delegátů z Virginie a Marylandu, které se konalo 21. – 28. března 1785 za účelem projednání navigačních práv ve společných vodních cestách obou států).

Po kongresu se Jenifer vrátil na svou plantáž ve Stepney nedaleko Annapolis, kde zemřel v roce 1790. Byl pohřben v Ellerslie, místě jeho narození, které je nyní v národním registru historických míst.

Poznámka[editovat | editovat zdroj]

  1. Patrioti (také známí jako revolucionáři, rebelové nebo američtí whigové) byli kolonisté třinácti kolonií, kteří během americké revoluce odmítli britskou vládu a v červenci 1776 prohlásili Spojené státy americké za nezávislý národ. Jejich rozhodnutí bylo založeno na politické filosofii republikanismu vyjádřené mluvčími jako Thomas Jefferson, John Adams a Thomas Paine. Proti nim byli loajalisté, kteří podporovali pokračující britskou nadvládu.V tomto článku byl použit překlad textu z článku Patriot (American Revolution) na anglické Wikipedii.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Daniel of St. Thomas Jenifer na anglické Wikipedii.

  1. The Founding Fathers: Maryland [online]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]