Daniel Radcliffe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Daniel Radcliffe
Daniel Radcliffe (2022)
Daniel Radcliffe (2022)
Rodné jménoDaniel Jacob Radcliffe
Narození23. července 1989 (34 let)
Spojené království Londýn, Anglie, Spojené království
AliasDan
Alma materCity of London School
Sussex House School
Aktivní roky1999–dosud
Partner(ka)Erin Darke (od 2012)
Děti1
RodičeAlan Radcliffe[1] a Marcia Jacobson
Oficiální webwww.danieljradcliffe.com
Významné roleHarry Potter, Maps (December boys), John Kipling (My boy Jack), Alan Strang (EQUUS), Sam Houser (The Gamechangers)
Český dabingVojtěch Kotek
Podpis
Daniel Radcliffe – podpis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Daniel Jacob Radcliffe (* 23. července 1989 Londýn) je britský filmový, divadelní a televizní herec, známý především ztvárněním role Harryho Pottera v sérii stejnojmenných filmů o mladém čarodějnickém učni anglické spisovatelky Joanny Rowlingové.

Radcliffe debutoval v deseti letech v televizním filmu BBC One David Copperfield (1999), po kterém následovala role ve filmu Krejčí Panamy (2001). Ve stejném roce hrál i ve filmu Harry Potter a Kámen mudrců. Během příštích deseti let hrál hlavní roli v sedmi pokračováních, které vyvrcholily filmem Harry Potter a Relikvie smrti – část 2 (2011). Během tohoto období se Radcliffe stal jedním z nejlépe placených herců na světě, získal celosvětovou slávu, popularitu, ohlas u kritiků a za své výkony ve filmové sérii získal mnoho ocenění.

Po úspěchu filmů o Harrym Potterovi ztvárnil Radcliffe právníka Arthura Kippse v hororu Žena v černém (2012), básníka Allena Ginsberga ve filmu Zbav se svých miláčků (2013), asistenta Viktora Frankensteina jménem Igor ve fantasy sci-fi filmu Viktor Frankenstein (2015), Mannyho, což je senzibilní mrtvola v komediálním dramatu Švýcarák (2016), dále ztvárnil zázračné dítě Waltera Mabryho v thrilleru Podfukáři 2 (2016), agenta FBI Natea Fostera v úspěšném thrilleru Impérium (2016). Radcliffe se začal věnovat divadelnímu herectví v roce 2007, hrál v londýnských a newyorských inscenacích Equus a v roce 2011 na Broadwayi oživil muzikál How to Succeed in Business Without Really Trying (Jak uspět v byznysu bez snažení). Od roku 2018 hrál v antologickém televizním seriálu stanice TBS Nebe s.r.o.

Radcliffe přispěl mnoha charitativním organizacím, včetně Hospic Care Demelza pro děti a nebo The Trevor Project, která mu dokonce v roce 2011 udělila cenu Hero Award (Ocenění hrdiny).[2]

Mládí, rodina a vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Daniel se narodil v Queen Charlotte's Hospital (Nemocnice královny Charlotty)[3] jako jediné dítě literárního agenta Alana Radcliffa a castingové agentky Marcii Greshamové. Po své matce je židovského původu,[4] [5]jeho otec je protestant ze Severního Irska. Radcliffovými předky z matčiny strany byli židovští přistěhovalci z Litvy, Německa, Polska a Ruska.[6][7] V roce 2019 prozkoumal Radcliffe obě strany své rodinné historie v seriálu od BBC „Who Do You Think You Are?“ (Kdo si myslíš, že jsi?)[8]

Radcliffe byl vzděláván na třech nezávislých chlapeckých školách: na škole Redcliffe[9], což je škola na Redcliffe Square ve čtvrti Chelsea v Londýně, dále na škole Sussex House School,[10] což je denní škola na náměstí Cadogan Square v Londýně, a dále na školu City of London School, denní škole na severním břehu řeky Temže v Londýně.[11] Poprvé se jeho touha hrát projevila v pěti letech. Po vydání prvního filmu o Harrym Potterovi bylo pro herce obtížné navštěvovat školu jako obyčejný člověk. Někteří spolužáci byli nepřátelští, i když Radcliffe nařčení mírní tím, že sám říká, že se jen snažili „si utahovat z kluka, který hraje Harryho Pottera“, místo toho, že se tak chovali z čisté závisti.

Jak jeho herecká kariéra začala požírat veškerý hercův čas, pokračoval ve svém vzdělávání prostřednictvím učitelů na place během natáčení. Přiznal, že nebyl příliš dobrým studentem, protože školu považuje za zbytečnou a učení považuje za opravdu obtížné.[10] Dosáhl známek A (obdoba české 1) ve zkouškách, které složil v roce 2006, ale rozhodl se dát si přestávku od vzdělání a nešel na vysokou školu ani univerzitu.[12] [13]Částečně tak učinil proto, že už věděl, že chce být herec a spisovatel, a že by bylo obtížné docházet na univerzitu jako normální člověk.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

V roce 2000 byl osloven režisérem Chrisem Columbem, aby se zúčastnil konkurzu na Harryho Pottera. Rodiče ale Dana na konkurz nepustili, protože se báli jeho zklamání. Po čase se s Radcliffovými setkal při hře Plný kapsy šutrů producent David Heyman a na jeho naléhání rodiče Dana na konkurz pustili.[14] V srpnu téhož roku byl vybrán do hlavní role velkorozpočtové adaptace příběhu kouzelnického učně na motivy knižní série J. K. Rowlingové. Také ona sama Radcliffův výběr potvrdila. Danielův druhý debut se uskutečnil v roce 2001 ve filmu Agent z Panamy, kde si zahrál i Pierce Brosnan. Film Harry Potter a Kámen mudrců byl do kin uveden o rok později.

Daniel si samozřejmě zahrál i v dalších sedmi dílech Harryho Pottera: Harry Potter a Tajemná komnata (2002), Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004), Harry Potter a Ohnivý pohár (2005), Harry Potter a Fénixův řád (2007), Harry Potter a Princ dvojí krve (2008), Harry Potter a Relikvie smrti – část 1 (2010) a Harry Potter a Relikvie smrti – část 2 (2011).

V roce 2002 se objevil v divadle West End jako host ve hře The Play What I Wrote (Hra, kterou jsem napsal) režírované Kennethem Branaghem (který si s Danielem zahrál ve druhém díle Harryho Pottera). V roce 2006 začala jeho přeměna z dětského do dospělého herce. Zahrál si v televizním seriálu EXTRAS a také v australském filmu Prosincoví kluci. Od 27. 2. 2007 hrál v divadelní hře EQUUS (Kůň) posedlého ošetřovatele koní, Alana Stranga. Radcliffe se ve hře objevuje také nahý a svým výkonem přesvědčil skeptické anglické kritiky. Poslední hra byla uvedena 9. 6. 2007.

V létě 2007 natočil pro ITV drama My boy Jack (Legenda o mém synovi). Hrál v něm syna spisovatele Rudyarda Kiplinga Jacka (Johna), který padl v první světové válce. O roli řekl:

"Pro mnoho lidí mého věku je první světová válka pouhým tématem v učebnici dějepisu. Ale toto téma mě vždy fascinovalo a myslím si, že je důležité i dnes."

Radcliffe měl také ztvárnit fotoreportéra Dana Eldona ve filmu Journey (Cesta). Eldonova matka Kathy osobně vybrala Daniela z herců, jako je například Heath Ledger, Ryan Phillippe a Joaquin Phoenix. Řekla, že Radcliffe je smyslem pro humor a energií podobný jejímu synovi. Roli ale nakonec získal Ben Schnetzer.

Jeho majetek je dle portálu celebritynetworth.com odhadován na 110 milionů USD.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Daniel hraje na baskytaru (stejně jako Gary Oldman) a je fanouškem punk rockové muziky. Jeho oblíbenou kapelou je The Hold Steady, ale poslouchá například také Sex Pistols či Red Hot Chili Peppers. Fandí také fotbalovému klubu Fulham. Když není momentálně na place, rád si zahraje stolní tenis nebo videohry se svými hereckými kolegy. S Rupertem Grintem a Emmou Watsonovou, s nimiž hraje ve filmech o Harrym Potterovi, má blízký kamarádský vztah. V minulosti měl problémy s alkoholem.

Radcliffe má dům ve West Village na dolním Manhattanu v New Yorku. Svůj volný čas rozděluje mezi New York a čtvrt Fulham v Londýně. Od roku 2013 je Radcliffe ve vztahu s americkou herečkou Erin Darke, kterou potkal na natáčení filmu Zbav se svých miláčků (2014).

Dne 13. dubna 2006 byl v rámci vernisáže nové výstavy v Národním divadle odhalen jeho portrét nakreslený Stuartem Pearsonem Wrightem, portrét byl poté přesunut do Národní galerie portrétů. V roce 2008 Radcliffe prozradil, že má mírnou formu neurologické poruchy zvanou vývojová koordinace poruchy (dyspraxie). Porucha motorických schopností mu někdy brání v jednoduchých činnostech, jako je psaní nebo zavazování vlastních tkaniček. „Ve škole jsem prožíval těžké časy, protože mi nic nešlo a byl jsem bez zjevného talentu,“ komentoval to Radcliffe. V listopadu 2007 Radcliffe publikoval několik básní v nízkonákladovém módním časopise Rubbish pod pseudonymem Jacob Gershon (kombinace jeho prostředního jména a židovské verze rodného jména jeho matky – Greshamová).

Radcliffe prohlásil, že je fanouškem rapové hudby a byl posedlý zapamatováním si lyricky složitých a rychlých písní. Dne 28. října 2014 rapoval v The Tonight Show starring Jimmy Fallon (Večerní show Jimmyho Fallona) hit skupiny Blackalicious z roku 1999 Alphabet Aerobics .

V srpnu 2010 přestal Radcliffe pít alkohol poté, co zjistil, že se na něm stává závislým.

S herci, se kterými hrál ve filmech o Harrym Potterovi: Tomem Feltonem, Rupertem Grintem a Emmou Watsonovou je si velmi blízký, taktéž i se svou rodinou, které připisuje to, že ho během slávy udrželi při zemi.

V březnu 2020 se Radcliffe objevil jako host v rádiu BBC Radio 4, kde hovořil o tom, jak pil jako teenager hodně alkoholu a také o svém rozhodnutí stát se úplným abstinentem. Mluvil také o tom, jak mu podpora a pobyt rodičů ve Velké Británii pomohly vyrovnat se s jeho slávou. Mezi jeho výběr hudby patřily skladby „Bring Me Sunshine“ od skupiny Morecambe and Wise a „Into My Arms“ od Nicka Caveho and Bad Seeds. Kniha, kterou by si vybral je Nortonova antologie poezie a luxusním předmětem, který si vybral byla tužka a papír.

Od roku 2012 je jeho přítelkyní americká herečka Erin Darke, kterou potkal při natáčení filmu Zbav se svých miláčků. Mají spolu syna, který se narodil v dubnu 2023.[15]

Bohatství[editovat | editovat zdroj]

Veřejně dostupné zdroje nesouhlasí s Radcliffovým osobním jměním. Údajně si totiž vydělal 1 milion liber za první film o Harrym Potterovi a zhruba 15 milionů liber za šestý díl série.[10] Radcliffe se ale objevil na seznamu Sunday Times Rich List (Seznam bohatých v novinách Sunday Times) v roce 2006, který odhadoval jeho osobní jmění na zhruba 14 milionů liber, čímž se stal jedním z nejbohatších mladých lidí ve Velké Británii. V březnu 2009 byl zařazen na první místo seznamu Forbes [16]„Nejcennější mladé hvězdy“ a do dubna deník Telegraph změřil jeho čisté jmění na 30 milionů liber, čímž se stal 12. nejbohatším mladým člověkem ve Velké Británii.[17] Později téhož roku byl Radcliffe považován za nejbohatšího teenagera v Anglii. V únoru 2010 byl jmenován šestou nejlépe placenou hollywoodskou mužskou hvězdou[18] a umístil se na pátém místě v prosincovém seznamu Forbes [19]hollywoodských herců s nejvyššími tržbami z filmu v celkové hodnotě 780 milionů amerických dolarů, což bylo hlavně kvůli tomu, že ten rok vyšel film Harry Potter a Relikvie smrti – část 1.[20]

Náboženská víra[editovat | editovat zdroj]

V rozhovoru z roku 2012 Radcliffe uvedl: „U nás doma nikdy náboženská víra nebyla. Jsem prostě Žid a Ir, přestože jsem zároveň i Angličan.[21]“ Prohlásil také: „Byli jsme ti Židé, co mají vánoční stromek," a také že je „velmi hrdý na to, že je Žid“. V roce 2012 Radcliffe v rozhovoru sdělil: „Jsem ateista a to militantní ateista, když náboženství začne mít dopad na legislativu.“ V dalším rozhovoru v roce 2009 ale uvedl: „Jsem velmi spokojený s tím, že jsem ateista. Nepropaguju svůj ateismus, ale mám obrovskou úctu k lidem, jako je např. Richard Dawkins, kteří to dělají. Cokoli Richard řekne v televizi, na to se budu dívat. [22]“ V rozhovoru z roku 2019 Radcliffe sám sebe popsal jako agnostika přiklánějícího se k ateismu.[23]

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Film[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Poznámky
2001 Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter
Agent z Panamy Mark Pendel
2002 Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter
2004 Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter
2005 Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter
2007 Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter
2007 Prosincoví kluci Maps
2009 Harry Potter a Princ dvojí krve Harry Potter
2010 Harry Potter a Relikvie smrti – část 1 Harry Potter
2011 Harry Potter a Relikvie smrti – část 2 Harry Potter
2012 Žena v černém Arthur Kipps
2013 Zbav se svých miláčků Allen Ginsberg
2013 The F Word Wallace
2014 Rohy Ignatius Perrish
2015 Viktor Frankenstein Igor
2015 Vykolejená hlídač psů
2016 Imperium Nate Thomas
2016 Podfukáři 2 Walter Mabry
2016 Švýcarák Manny
2017 Ztracen v džungli Yossi Ghinsberg
2018 Přebytečná zátěž Sean Haggerty
2019 Playmobil ve filmu Rex Dasher (hlas)
2019 Guns Akimbo Miles Cassonva
2020 Útěk z Pretorie Lee Atwater
2022 Ztracené město Abigail Fairfax

Televize[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Poznámky
1999 David Copperfield  David Copperfield TV film
2006 Komparz Sám sebe díl: „Daniel Radcliffe“
2007 Legenda o mém synovi John Kipling TV film
2010, 2014, 2018 Simpsonovi Edmund / Diggs / Sám sebe (hlas) 3 díly
2012 Saturday Night Live Sám sebe/moderátor díl: „Daniel Radcliffe/Lana Del Rey
2012, 2017 Robot Chicken Různé hlasy 2 díly
2012–2013 A Young Doctor's Notebook Dr. Vladimir Bomgard (mladý) 12 dílů
2012, 2015 Have I Got News for You Sám sebe/moderátor 2 díly
2015 BoJack Horseman Sám sebe (hlas) díl: „Let's Find Out“
2015 The Gamechangers Sam Houser TV film
2019–2023 Nebe s.r.o. Craig (1. řada) / Princ Chauncley (2. řada) hlavní role také výkonný producent
2020 Nezdolná Kimmy Schmidt Frederick TV speciál
2022 Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic Sám sebe Reunion speciál

Divadlo[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Poznámky
2007 Equus Alan Strang Gielgud Theatre
2008–2009 Broadhurst Theatre
2011–2012 Snadná cesta vzhůru J. Pierrepont Finch Al Hirschfeld Theatre
2013 The Cripple of Inishmaan Billy Claven Noël Coward Theatre
2014 Cort Theatre
2016 Privacy The Writer The Public Theater
2017 Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtví Rosencrantz The Old Vic
2018 The Lifespan of a Fact Fingal Studio 54
2020 Endgame Clov The Old Vic

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Leo van de Pas: Genealogics.org. 2003.
  2. SIMOES, Monica. Photo Coverage: The Trevor Project Honors Daniel Radcliffe with The Hero Award. BroadwayWorld.com [online]. [cit. 2021-03-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. BLACKHALL, Sue. Daniel Radcliffe - The Biography. [s.l.]: John Blake Publishing 205 s. Dostupné online. ISBN 978-1-78418-241-0. (anglicky) Google-Books-ID: 1YjfBAAAQBAJ. 
  4. A nice Jewish wizard [online]. Jewish Chronicle, 2006-12-21 [cit. 2009-06-10]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. (anglicky) 
  5. KLINE, Jennifer. Daniel Radcliffe: We Can Defeat Anti-Semitism and Racism Through Meaningful Dialogue. jewishweek.timesofisrael.com [online]. [cit. 2021-03-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. The Long Education of Daniel Radcliffe. www.out.com [online]. 2013-02-11 [cit. 2021-03-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Radcliffe is ‘partly South African’. Channel [online]. [cit. 2021-03-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Daniel Radcliffe - Who Do You Think You Are - "A lot of very sad things have happened ...but I can’t be sad about it because...everyone was loved". www.thegenealogist.co.uk [online]. [cit. 2021-03-02]. Dostupné online. 
  9. WILLIAMS, Sally. Daniel Radcliffe on alcoholism, starving himself, Harry Potter - and the day he fell in love. The Telegraph. 2016-07-01. Dostupné online [cit. 2021-03-02]. ISSN 0307-1235. (anglicky) 
  10. a b c KAPLAN, James. Daniel Radcliffe Breaks Free. Parade: Entertainment, Recipes, Health, Life, Holidays [online]. 2009-06-28 [cit. 2021-03-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. Daniel Radcliffe's next trick. The Telegraph [online]. [cit. 2021-03-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. VINEYARD, Jennifer. 'Harry Potter' Star Daniel Radcliffe Gets Leather-y In Racy Photo Spread. MTV News [online]. [cit. 2021-03-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  13. Daniel Radcliffe: 'I’ve always had an intolerance for bad behaviour'. The Telegraph [online]. [cit. 2021-03-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  14. Harry Potter Film Wizardry
  15. Daniel Radcliffe Reveals Sex of First Baby With Erin Darke (Exclusive). Entertainment Tonight [online]. [cit. 2024-02-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  16. In Pictures: Hollywood's Most Valuable Young Stars. Forbes [online]. [cit. 2021-03-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. Harry Potter magic puts Daniel Radcliffe 12th on young Rich List. The Telegraph [online]. [cit. 2021-03-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  18. Watson named top-earning actress. news.bbc.co.uk. 2010-02-05. Dostupné online [cit. 2021-03-02]. (anglicky) 
  19. POMERANTZ, Dorothy. In Pictures: Hollywood's Highest-Grossing Actors. Forbes [online]. [cit. 2021-03-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  20. TIMES, The Sunday. Daniel Radcliffe net worth — Sunday Times Rich List 2020. www.thetimes.co.uk. Dostupné online [cit. 2021-03-02]. ISSN 0140-0460. (anglicky) 
  21. RADER, Dotson. Daniel Radcliffe's Life After Harry. Parade: Entertainment, Recipes, Health, Life, Holidays [online]. 2012-01-07 [cit. 2021-03-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  22. FREETHINKER, The. The Freethinker [online]. 2009-07-06 [cit. 2021-03-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  23. SARNER, Lauren. New York Post [online]. 2019-02-07 [cit. 2021-03-02]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]