Dalmácie (stát)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dalmácie
Dalmatia
Dalmacija
 Západořímská říše
 Dalmácie (provincie)
454480 Odoakerovo království 
Státní znak
znak
Geografie
Mapa
Stát Dalmácie za vlády Marcellina a Julia Nepota v letech 454480
Obyvatelstvo
Národnostní složení
Státní útvar
Západořímská říšeZápadořímská říše Západořímská říše (do roku 476)
Státní útvary a území
Předcházející
Západořímská říše Západořímská říše
Dalmácie (provincie) Dalmácie (provincie)
Následující
Odoakerovo království Odoakerovo království

Dalmácie (latinsky Dalmatia, Dalmacija) byla římská provincie a de facto nezávislý stát v letech 454480, kdy se stal útočištěm posledních západořímských císařů po svržení posledního císaře Romula Augustula. Římský vojevůdce germánského původu Flavius Odoacer se stal italským králem a ukořistěné císařské insignie vrátil do Konstantinopole s tvrzením, že jeden císař stačí. Tím uznal formální podřízenost východořímské říši a historicky ukončil západořímské císařství. V roce 480 Odoaker Dalmácii dobyl a připojil ji ke svému království.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Římská provincie Dalmácie se osamostatnila bezprostředně po zhroucení Západořímské říše, kdy se většina jejího území včetně Itálie a Říma octla pod nadvládou nově vytvořených germánských státních útvarů. Románskému obyvatelstvu Západořímské říše se tak podařilo zachovat si nezávislost v rámci dvou nových osamostatněných provincií, tj. Dalmácie v oblasti Ilýrie a také státu římského krále Syagria v oblasti Galie. Oba tyto státy neměly dlouhého trvání. Odoaker ovládl Itálii a poslal císařské insignie do Konstantinopole, ale tím vláda západních císařů ještě neskončila. Odoaker formálně oba císaře uznával, v Mediolanu nechal razit mince se jmény obou císařů, Nepotem a východořímským Leonem. Těmito kroky chtěl Odoaker patrně předejít konfliktu s Východořímskou říší.

Tremissis s portrétem Julia Nepota

Vládci osamostatněné provincie byli Marcellinus (454468), Julius Nepos (468480) a Ovida (480).

Ke změně došlo po Ovidově smrti roku 480, kdy Odoaker Dalmácii dobyl a připojil ji ke své zemi, zatímco Syagriovo království rozvrátili Frankové o šest let později, čímž definitivně zmizely poslední pozůstatky západní římské říše.

Politickým střediskem Dalmácie bylo město Salona (dnešní Solin) a okolní území zahrnující pobřežní oblasti dnešního Chorvatska, ale i části dnešní Bosny a Hercegoviny, Slovinska a Černé Hory.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dalmacija (država) na srbochorvatské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Dragan Brujić, Vodič kroz svet Vizantije (Průvodce světem Byzance), Bělehrad, 2004.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]