Dahlácké ostrovy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dahlácké ostrovy
ዳህላክ
Mapa
Mapa
Geografie
Poloha
Rozloha900 km²
Počet ostrovů126
Časové pásmoUTC+3
Hlavní ostrovDahlak Kabír
Země
StátEritreaEritrea Eritrea
ProvincieSeverní Rudé moře
Obyvatelstvo
Počet obyvatel2 500

Dahlácké ostrovy[1] je skupina více než sto dvaceti ostrůvků korálového původu, která leží v Rudém moři nedaleko přístavu Massawa a je součástí Eritrey. Má rozlohu okolo 900 km² a žije na ní asi dva a půl tisíce obyvatel, hovořících semitským jazykem dahlik. Největším ostrovem je Dahlak Kabír (Velký Dahlak) se 754 km², kde také žije většina obyvatel; jedinými dalšími trvale obydlenými ostrovy jsou Nora a Dohul. Ostrovy jsou ploché, nejvyšší bod dosahuje zhruba 50 metrů nad mořskou hladinou. Pobřeží je lemováno mangrovy a plážemi s jemným bílým pískem. Podnebí je horké a suché.

O souostroví se zmiňuje pod názvem Alalaiou už plavební příručka z 1. století našeho letopočtu Periplus Maris Erythraei. Tradičním zdrojem obživy místních obyvatel byl rybolov a získávání želvoviny a mořských perel. Náhrobky s nápisy v kúfském písmu svědčí o tom, že již v 7. století zdejší obyvatelé přijali islám. Od 16. století ostrovy náležely osmanskému pašovi ze Suakinu, roku 1890 se staly s celou Eritreou italskou kolonií. Italové vybudovali na ostrově Nakura (Nocra) obávanou trestaneckou kolonii pro politické vězně. Po druhé světové válce se ostrovy staly součástí Etiopie, v době prosovětské vlády Dergu využívalo strategicky umístěné souostroví jako svou základnu sovětské námořnictvo.[2] Roku 1990 ostrovy dobyla Eritrejská lidově osvobozenecká fronta a o tři roky později se staly součástí samostatné Eritrey. Podle zprávy organizace Stratfor dovolila Eritrea Izraeli umístit na Dahláckých ostrovech svoji vojenskou posádku.[3]

Dahlácké ostrovy jsou perspektivní turistickou oblastí, která má díky dlouhodobé izolaci relativně málo dotčenou tropickou přírodu, návštěvníkům se nabízejí možnosti rybaření, potápění a jachtingu. Ostrov Dahlak Kabír má pravidelné lodní spojení s necelých 20 km vzdálenou Massawou, na ostrově Dessie byl postaven velký luxusní hotel.[4] Hnízdí zde také množství mořských ptáků (racek bělooký, faeton červenozobý, kolpík bílý, ostříž arabský, rybák oranžovozobý), proto bylo souostroví vyhlášeno významným ptačím územím pod ochranou ICBP, okolní moře s početnou populací delfínů a dugongů je národním parkem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BERÁNEK, Tomáš, et al. Index českých exonym: standardizované podoby, varianty = List of Czech exonyms: standardized forms, variants. 2., rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2011. 133 s. (Geografické názvoslovné seznamy OSN - ČR). ISBN 978-80-86918-64-8. S. 26, 118. 
  2. Ethiopia Armed Forces, The Library of Congress
  3. Arutz Sheva, 12. 12. 2012
  4. Grand Hotel Dahlak. www.grandhoteldahlak.com [online]. [cit. 2016-08-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-04-17. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Miloslav Šerý: Regionální geografie Afriky. Univerzita Palackého v Olomouci 2013, ISBN 978-80-244-3896-2


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]