Džolfá (město v Íránu)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Džolfá
جلفا
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška704 m n. m.
StátÍránÍrán Írán
ProvincieVýchodní Ázerbájdžán
Džolfá
Džolfá
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha35 km²
Počet obyvatel8 810 (2016)[1]
Hustota zalidnění251,7 obyv./km²
Správa
Oficiální webjolfacity.ir
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Džolfá (persky جلفا‎) je město v provincii Východní Ázerbájdžán v Íránu. K roku 2006 v něm žilo bezmála pět tisíc obyvatel.

Poloha a doprava[editovat | editovat zdroj]

Džolfá leží na pravém, jižním břehu Araksu, který zde tvoří ázerbájdžánsko-íránskou státní hranici. Naproti přes řeku od něj leží město Culfa v Nachičevanské autonomní republice, která je exklávou Ázerbájdžánu. Od Tabrízu, správního střediska Východního Ázerbájdžánu, je Džolfá vzdáleno přibližně sto kilometrů severozápadně.

Ve městě je železniční hraniční přechod, přes který pokračují vlaky z íránské železniční trati Tabríz–Džolfá přes hranici do Nachičevanu. Po rozpadu Sovětského svazu a špatných vztazích mezi Ázerbájdžánem a Arménií ovšem přestal pravidelný provoz dále do Jerevanu a dopravní význam zdejšího železničního přechodu se proto výrazně snížil.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Džolfá sdílí značnou část dějin s přeshraničním městem Culfa, s kterým kdysi tvořila jedno město. To z velké části arménské a nuceným přesídlením jeho obyvatelstva nařízeným počátkem 17. století Abbásem I. Velikým vznikla v Isfahánu arménská čtvrť Nové Džolfá. Rozdělení na dvě města přišlo až v roce 1828, kdy byl Araks ustaven jako hraniční řeka tvořící persko-ruskou státní hranici a hranice tak rozdělila město na dvě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dscholfa na německé Wikipedii.

  1. جمعیت به تفکیک تقسیمات کشوری. Dostupné online. [cit. 2023-10-29]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]