Dům U Zlaté hvězdy (Litoměřice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dům U Zlaté hvězdy
Poloha
AdresaLitoměřice-Město, ČeskoČesko Česko
UliceMírové náměstí
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky27612/5-1760 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dům U Zlaté hvězdy se nachází na rohu Jezuitské ulice a Mírového náměstí v Litoměřicích. Původně se jedná pozdně gotický dvoupatrový dům se dvěma poli podloubí, postavený v 1. polovině 16. století. Po požáru byl přestavěn v renezančním slohu a v 19. století prodělal klasicistní přestavbu.[1]

Původní stavba je přisuzována žákům lounského stavitele Benedikta Rieda. Z té doby pochází vstupní hrotitý portál s přetínavými pruty, šroubkovanými patkami a dvěma kamennými portálky ve sklepení. V roce 1600, kdy dům vyhořel, byl v majetku měšťanské rodiny Šišků či Šimečků z Cejnova. Z renesanční úpravy v roce 1602 je zachována část vnitřních kleneb a z roku 1807–10 klasicistní schodiště s válcovými pilíři. Průčelí se znakem zlaté hvězdy bylo upravováno v roce 1935.

Poslední rekonstrukce byla dokončena včetně obnovení podloubí v roce 1993.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HUSÁK, Karel. Dům U Zlaté hvězdy, Litoměřice. www.hrady.cz [online]. Hrady cz s r o [cit. 2023-01-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • KOTYZA, Oldřich; MIKUŠEK, Eduard; ŠAFRÁNEK, Vlastimil. Litoměřice. Turistický průvodce (2. upravené vydání). Litoměřice: SOS Art Vlastimil Šafránek, 1999. 36 s.