Dům U Červeného srdce (Plzeň)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dům U Červeného srdce
Základní informace
Slohnovorenesance
Poloha
AdresaPlzeň, Vnitřní Město, ČeskoČesko Česko
Ulicenáměstí Republiky
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky23751/4-173 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dům U Červeného srdce v Plzni se nachází na náměstí Republiky hned vedle biskupství. Dům byl vystavěn v novorenesančním slohu v roce 1894 na místě původního renesančního domu „U červeného srdce“ stavitelem Rudolfem Štechem a vyzdoben Mikolášem Alšem. V roce 1996 prošel úpravou. Přízemní část využívá Česká spořitelna, patra slouží k bydlení.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Arciděkanství (vlevo) a dům U Červeného srdce v roce 1856

V přízemí je umístěn bankomat České spořitelny. Dveřní portál zdobí dvě panny s mušlí, které podpírají balkonek prvního patra. Po stranách vstupu jsou sloupy a v přízemní části jsou na nich dvě zlatá srdíčka. Nade dveřmi je mezi pannami s mušlí kulaté skleněné okénko s namalovaným andělem. Na zábradlí balkonku v prvním patře je kovové červené srdce. Ve třetím patře se nachází sgrafita a historizující dvojokna.

Sgrafita[editovat | editovat zdroj]

Na domě jsou ve třetím patře sgrafita od Mikoláše Alše zpodobňující dva rytíře na koni s prapory (realizoval Jindřich Duchoslav Krajíček), která jsou chráněna jako kulturní památka České republiky.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2014-02-09]. Identifikátor záznamu 134768 : Měšťanský dům U červeného srdce, čp. 235, z toho jen: sgrafita M. Alše na průčelí. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Dům U Červeného srdce na Wikimedia Commons