Dům č. 34 v ulici Jacka Malczewskiego ve Štětíně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dům č. 34
Základní informace
Sloheklekticismus
Výstavbakonec XIX století[1]
Materiálcihla
Současný majitelSiemaszko sp. z o.o.
Poloha
AdresaŠtětínCentrum, PolskoPolsko Polsko
UliceJacka Malczewskiego 34
Souřadnice
Dům č. 34
Dům č. 34
Další informace
Kód památkyA-170 a A/170
Webhttps://siemaszko.pl/inwestycja/?inv=43
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dům v ulici Malczewskiego 34 (v době výstavby Birkenallee 34) je čtyřpatrový eklektický nájemní dům (polsky kamienica) v centru polského města Štětín. Jedná se o jediný zachovaný předválečný dům ve čtvrti ulic Jana Matejki, Jacka Malczewskiego, Józefa Piłsudskiego a aleje Wyzwolenia.[2] Je také jednou z mála dochovaných předválečných budov v této části města.[3] Budova je chráněna jako kulturní památka (č. A-170 z 24. července 2004).[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Fasáda do ulice Malczewskiego má sedm os. Výzdobu domu tvoří na úrovni suterénu a prvního patra bosáž. Nad okny podkroví je fasáda zakončena konzolovou římsou. Na čtvrté a páté ose jsou umístěné rizality, které v prvním patře nesou balkóny s balustrovým zábradlím. Ve druhém a třetím patře jsou další balkóny ve stejné části fasády.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Během druhé světové války byly zničeny všechny budovy ulice Malczewskiego v úseku ulice Matejki – alej Wyzwolenia, s výjimkou nájemního domu č. 34 spolu se zadními křídly. Do roku 2016 byl dům ve vlastnictví města.

Na průčelí přízemí činžovního domu bylo jedno z posledních dvou předválečných zařízení, které se používalo k volání hasičského sboru.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kamienica przy ul. Jacka Malczewskiego 34 w Szczecinie na polské Wikipedii.

  1. a b Kamienica Szczecin [online]. Narodowy Instytut Dziedzictwa [cit. 2019-07-20]. Dostupné online. (polsky) 
  2. Samotna czeka na lifting [online]. Štětín: Kurier Szczeciński, 2017-04-27 [cit. 2019-07-20]. Dostupné online. (polsky) 
  3. KRAŚNICKI JR., Andrzej. Pechowa kamienica przy Galaxy zmieniła właściciela. Teraz ma ją znany deweloper [online]. Štětín: Gazeta Wyborcza Szczecin, 2018-01-16 [cit. 2019-07-20]. Dostupné online. (polsky) 
  4. KRAŚNICKI JR., Andrzej. Wyjątkowa kamienica w końcu odzyska blask. Siemaszko zaczyna inwestycję przy ul. Malczewskiego [online]. Štětín: Gazeta Wyborcza Szczecin, 2019-04-26. Dostupné online. (polsky)