Dřevěný artikulární kostel (Svätý Kríž)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Artikulární dřevěný kostel, Svätý Kríž
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Architektonický popis
Výstavba1693
Další informace
AdresaSvätý Kríž, SlovenskoSlovensko Slovensko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dřevěný artikulární kostel ve Svätém Kríži, slovensky drevený artikulárny kostol Svätý Kríž nebo drevený artikulárny kostol Paludza, je protestantský chrám v obci Svätý Kríž v okrese Liptovský Mikuláš v Žilinském kraji na Slovensku. Kostel je kulturní památkou Slovenska a původně se nacházel ve vesnici Paludza, odkud byl ve 20. století přemístěn do Svätého Kríže.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V Šoproni roku 1678 vydal císař Leopold I. artikuly jako reakci na Tökölyho povstání. V těchto artikulech je svolení ke stavbě 38 protestantských/evangelických tzv. artikulárních kostelů. To bylo podnětem ke stavbě dřevěného artikulárního kostela v obci Paludza v roce 1729, který postavil mistr Jozef Lang. Je to jedna z největších dřevěných staveb Slovenska a střední Evropy. Kostel je dvouposchoďový, má půdorys délky 43 m ve tvaru kříže a na stropu a kúru se nacházejí rostlinné a figurální malby ze 17. a 18. století. Původně byl kostel bez věže, protože artikuly nedovolovaly stavbu kostelních věží. Věž se zvonicí byla přistavěna roku 1781 až po vydaní tolerančního patentu císaře Josefa II. Před vytvořením vodní nádrže Liptovská Mara byl kostel rozebrán a přemístěn do obce Svätý Kríž. Přemísťování kostela probíhalo v letech 1974 až 1982.[1][2][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Paludza (Svätý Kríž). www.muzeum.sk [online]. [cit. 2021-11-11]. Dostupné online. 
  2. https://drevenykostol.sk/ [online]. [cit. 2021-11-11]. Dostupné online. (slovensky) 
  3. BRATISLAVA, NetSuccess, s r o , Lazaretská 12, 811 08. Drevený artikulárny evanjelický kostol vo Svätom Kríži [online]. [cit. 2021-11-11]. Dostupné online. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]