Dřípatka alpská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxDřípatka alpská
alternativní popis obrázku chybí
Dřípatka alpská (Soldanella alpina)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádvřesovcotvaré (Ericales)
Čeleďprvosenkovité (Primulaceae)
Roddřípatka (Soldanella)
Binomické jméno
Soldanella alpina
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dřípatka alpská (Soldanella alpina) je drobná bylina z rodu dřípatka (Soldanella), která byla v Německu vybrána rostlinou roku 2004. Je známa též jako Soldanella occidentalis, Soldanella pyrolifolia, lidově se nazývá alpský, trpasličí nebo horský střapec.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Dřípatka alpská se vyskytuje v Alpách, horách jižní a střední Evropy (Apeniny, Kalabrijské hory, Pyreneje, balkánská pohoří[1], Francouzské středohoří, Jura, Dinaridy). Ráda roste na skalnatých svazích hor, vyhovuje jí vápenitý podklad, polostín a suchý zimní režim.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Dřípatky rostou v nadmořských výškách od 500 m n. m. do cca 3100 m n. m. Dřípatka alpská patří mezi oreofyty a je endemitem Alp, Pyrenejí a Apenin. V České republice se nevyskytuje. Roste na sněhových výležiskách, sutích a na skalách v horském stupni a zasahuje až do alpínského stupně, do výšky 2 500 m n. m.

Dřípatka alpská je nízká, vytrvalá, stálezelená bylina, kvete od dubna do června. Přesný termín nelze určit, je závislý na stanovišti a podnebí v dané oblasti.

Je zákonem chráněným druhem rostlin v Rakousku, Německu, Švýcarsku a v Itálii.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalá bylina, dorůstá do výšky 5 cm až 10 cm (někdy až 15 cm). Listy jsou drobné, řapíkaté, uspořádány v přízemní růžici, nejčastěji srdčitého, okrouhlého až ledvinitého tvaru, tmavě zelené barvy, až 3,5 cm široké. Mají výraznou žilnatinu. Květy vyrůstají po jednom až třech (někdy až čtyřech) na stvolu, který vyrůstá z krátkého oddenku. Jsou rozděleny na malý kalich a zvonkovitou nebo až nálevkovitou korunu, která je nící či rozestálá, v průměru 8 mm až 13 mm, do poloviny je prostříhána, barvy modrofialové.[2] Květ je oboupohlavný, tyčinky jsou krátké, pestíkčnělku delší než je koruna. Plodem je tobolka. Rozmnožuje se semeny, která rozšiřuje vítr.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VALÍČEK, J. Nahuby.sk - Atlas rastlín - Soldanella alpina - soldanelka - dřípatka alpská. www.nahuby.sk [online]. [cit. 2022-05-31]. Dostupné online. 
  2. SOLDANELLA ALPINA L. – dřípatka / soldanelka | BOTANY.cz [online]. [cit. 2022-05-31]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]