Cyril Koky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mgr. Cyril Koky, MPA
Narození19. prosince 1968 (55 let)
Levoča
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
BydlištěKolín
Alma materARC – VŠPSV
VŠEMvs v Bratislavě
Povolánístátní úředník
DětiCyril Koky, Nikola Kokyová
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Cyril Koky (* 19. prosince 1968 Levoča) je odborný referent pro oblast národnostních menšin na Krajském úřadě Středočeského kraje.

Život[editovat | editovat zdroj]

Cyril Koky se narodil 1968 v Levoči, okres Spišská Nová Ves. Je romského původu. Maturoval na střední vojenské škole v Liptovském Mikuláši. Ze Slovenska ho převeleli do Kolína, kde sloužil deset let.[1] Po odchodu z armády působil na Okresním úřadě v Nymburku. Bakalářský titul získal na Vysoké škole politických a společenských věd, která dnes sídlí v Kolíně, magisterský na Vysoké škole ekonomie a managementu verejnej správy v Bratislavě.

Je ženatý a má dvě děti. Syn Cyril Koky vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, dcera Nikola Kokyová je studentkou Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice, modelkou a v roce 2019 se stala Miss České republiky.[2]

Politické působení[editovat | editovat zdroj]

Ve volbách do Senátu PČR v roce 2020 kandidoval za Piráty v obvodu č. 42 – Kolín.[3] Se ziskem 9,32 % hlasů skončil na 6. místě a do druhého kola nepostoupil.[4]

Je členem Pirátské strany.

Názory[editovat | editovat zdroj]

Nejsem učitel, ale za ty roky praxe jsem prošel všechny školy. Taky mám dvě děti a jeden syn je už dospělý. Dítě musí mít kvalitní předškolní přípravu, musí chodit do mateřské školky. To když nemá, tak můžeme dělat cokoliv a u zápisu nemá šanci uspět. Stát musí na inkluzi zajistit dostatek peněz, aby bylo dostatek asistentů. Když je dítě na vozíku, neznamená to, že je hloupé. Když je chudé, tak také nemusí být hloupé [...]. Není možné, aby se děti na školách segregovaly. Pokud děti oddělujeme do budoucna si zaděláváme na velký problém. Jak potom může společnost fungovat, kdy se děti od mala nesetkávají, nemluví spolu. Jak to potom bude v dospělosti?[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ŠTINGL, Michal. Čtvrtina Romů žije v katastrofální situaci, tvrdí romský úředník Koky. ČtiDoma.cz [online]. 2016-03-08 [cit. 2020-02-17]. Dostupné online. 
  2. Úspěch jako hrom! Novou Miss České republiky je Nikola Kokyová!. romea.cz [online]. [cit. 2020-02-17]. Dostupné online. 
  3. Seznam kandidátů pro podzimní senátní volby. Novinky.cz [online]. 2020-06-18 [cit. 2020-06-24]. Dostupné online. 
  4. Volby do Senátu Parlamentu ČR konané dne 2.10. – 3.10.2020, Výsledky hlasování, Obvod: 42 – Kolín [online]. Český statistický úřad, 2020 [cit. 2020-10-05]. Dostupné online.