Cynometra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxCynometra
alternativní popis obrázku chybí
Cynometra cauliflora
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbobotvaré (Fabales)
Čeleďbobovité (Fabaceae)
PodčeleďDetarioideae
Rodcynometra (Cynometra)
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Květy a plody Cynometra cauliflora

Cynometra[1] (Cynometra) je rod rostlin z čeledi bobovité. Jsou to keře a stromy se zpeřenými listy a drobnými květy uspořádanými v hroznech či latách. Některé druhy jsou kauliflorní. Vyskytují se v počtu asi 90 druhů v tropech celého světa.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Cynometry jsou stálezelené stromy nebo řidčeji keře. Listy jsou sudozpeřené, složené z 1 až mnoha párů většinou vstřícných a asymetrických, tenkých nebo kožovitých lístků. Květy jsou drobné, většinou bílé nebo řidčeji žluté či červenavé, uspořádané v krátkých latách či hroznech, které u některých druhů vyrůstají z kmene a starších větví. Kalich je složen ze 4 nebo 5 volných lístků. Koruna je tvořena 5 téměř stejnými, volnými korunními lístky. Tyčinek je nejčastěji 10 (příp. 8 až 12), jsou volné nebo na bázi krátce srostlé. Semeník je přisedlý až krátce stopkatý, s 1 až 2 (řidčeji až 4) vajíčky. Plody jsou okrouhlé, vejcovité až podlouhlé, tlusté, dřevnaté nebo dužnaté, spíše nepukavé. Obsahují 1 až 2 (řidčeji až 4) zploštělá semena.[2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod cynometra zahrnuje celosvětově asi 90 druhů a je tak největším rodem podčeledi Detarioideae. Je rozšířen v tropech celého světa, přičemž počty druhů vyskytujících se v tropické Asii, Africe a Americe jsou obdobné. Cynometry rostou v nížinném deštném lese, v bažinatých lesích, často podél řek, též v suchých lesích a keřovité vegetaci.[4]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Různé druhy rodu cynometra jsou využívány jako zdroj dřeva nebo jako stínící stromy.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  2. BERRY, P.E. et al. Flora of the Venezuelan Guayana (vol. IV). Missouri: Timber Press, 1998. ISBN 0-915279-52-5. 
  3. LEISTNER, O.A. Seed plants of southern tropical Africa: families and genera. Pretoria: SABONET, 2005. ISBN 1-919976-07-8. 
  4. a b Legumes of the World. [online]. Kew Royal Botanical Gardens. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-11. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]