Cyklistický trikot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cyklistický trikot z osmdesátých let

Trikot je speciální oblečení, které zahaluje trup cyklistického závodníka. Jeho střih je uzpůsoben k co nejpohodlnějšímu sezení v předklonu, přiléhá těsně k tělu, aby se minimalizoval odpor vzduchu. Je vyroben z materiálu, který dobře odvádí pot, vpředu je opatřen zdrhovadlem, aby se mohl jezdec v horku rozepnout. Na zádech jsou umístěny kapsy, do nichž závodník ukládá občerstvení. Při závodech bývá trikot opatřen startovními čísly.

Trikoty se vyrábějí v pestrých barvách, což zvyšuje bezpečnost jezdce a pomáhá orientaci diváků, spolujezdců i trenérů. Profesionální týmy mají své typické trikoty, opatřené velkými reklamami sponzorů. Na mistrovství světa v cyklistice a olympiádě startují závodníci v reprezentačních dresech, pro české a československé závodníky je tradiční trikolóra ze svislých modrých, červených a bílých pruhů.[1] Kromě toho existují speciální trikoty pro jezdce, kteří dosáhli mimořádného soutěžního úspěchu.

Trikoty se také mohou kombinovat s barevně odlišenou látkou, na níž jsou vytištěna startovní čísla. Například na Tour de France jezdí členové nejlepší stáje s čísly na žlutém pozadí a nejbojovnějšímu závodníkovi se uděluje červené číslo.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.vrbnopp.cz/cs/turista-a-volny-cas/pravidelne-akce/vrbnem-projede-zavod-miru.html
  2. http://is.muni.cz/el/1451/podzim2012/bk1239/um/7462542/0407_Cyklisticke_dresy.txt
  3. Archivovaná kopie. www.roadcycling.cz [online]. [cit. 2017-02-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-02-11. 
  4. a b Archivovaná kopie. www.pametnaroda.cz [online]. [cit. 2017-02-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-02-11. 
  5. http://www.letourdefrance.cz/lanterne-rouge-trofej-posledniho-jezdce

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]