Cuyo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cuyo na mapě Argentiny

Cuyo je hornatý region v západní části Argentiny, tvořený provinciemi Mendoza, San Juan a San Luis. Má rozlohu okolo 300 000 km² a žije v něm dva a půl milionu obyvatel. Největším městem je Mendoza, kde sídlí vysoká škola Universidad Nacional de Cuyo a regionální muzeum. Cuyo patřilo k Incké říši, pro Španěly je získal roku 1551 Francisco de Villagra a od roku 1564 bylo provincií generálního kapitanátu Chile. Oblast se vyznačuje svérázným dialektem, v němž se používá hláska ř.[1]

Název oblasti pochází z výrazu Cuyùm puùlli, který v jazyce domorodého kmene Huarpe znamená „země písku“. Klima je subtropické, charakteristickým místním jevem je teplý vítr zonda, častá jsou zemětřesení.[2] Srážky jsou velmi nízké, zemědělství je závislé na síti zavlažovacích kanálů, napájených tajícím sněhem z hor. Cuyo patří k nejvýznamnějším vinařským regionům světa,[3] pěstuje se také olivovník, brambory a ovoce. Značný ekonomický význam má také těžba ropy, mědi a uranu.[4] Hlavní řekou je Desaguadero. V Cuyu se nachází nejvyšší hora amerického kontinentu Aconcagua a středisko zimních sportů Las Leñas. Turistickou atrakcí jsou také chráněná území Ischigualasto a Ñacuñan. Přes území Cuya vede trasa Rallye Dakar.

V roce 1988 byla uzavřena dohoda o vytvoření ekonomického regionu Nové Cuyo, zahrnujícího historické území Cuya a provincii La Rioja.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. https://hispanica.cz/cs/blog/article/vyslovnost-r-a-rr-ve-spanelstine
  2. Archivovaná kopie. hiddenjourneys.co.uk [online]. [cit. 2017-05-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-15. 
  3. Archivovaná kopie. www.elarcondelahistoria.com [online]. [cit. 2017-05-19]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-07-13. 
  4. http://www.iaea.org/inis/collection/NCLCollectionStore/_Public/23/047/23047576.pdf?r=1

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]