Cuyahoga

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cuyahoga
Cuyahoga v Clevelandu
Cuyahoga v Clevelandu
Základní informace
Délka toku160 km
SvětadílSeverní Amerika
Pramen
Ústí
Protéká
USAUSA USA (Ohio)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, řeka svatého Vavřince, Niagara
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cuyahoga (anglicky Cuyahoga River) je řeka s asi 160 km dlouhým tokem, ústícím do Erijského jezera. Její název pochází z původního indiánského jména řeky, který v irokéžštině znamená Křivolaká řeka. Povodí řeky má rozlohu 2095 km²

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Cuyahoga tvoří složité meandry, zvláště ve své dolní části při průtoku Clevelandem a komplikuje tím navigaci lodí přepravujících suroviny a výrobky zásobující místní rozsáhlý průmysl. Z přehrad na řece je největší Gorge Metropolitan Park Dam.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1795 stanovila smlouva z Greenville řeku jako hranici mezi bělošským a indiánským územím a o rok později založil Moses Cleaveland v jejím ústí osadu, která se stala městem Clevelandem.

Cuyahoga proslula ve svém okolí jako „Burning River“ (Hořící řeka), neboť několikrát ve své historii vzplála vinou silného znečištění.[1] K prvnímu požáru došlo v roce 1868, celkem jich bylo zaznamenáno třináct. Naposledy řeka hořela v roce 1969, i když tento požár byl již mnohem menší než jiné předtím a do řeky se v té době již údajně začaly vracet ryby.[2] Událost se však zapsala do paměti a dnes je název Burning River používán pro každoroční festival stejně jako pro jméno lokálně vyráběného piva. Mediální ohlas případu byl výrazným povzbuzením pro ekologické hnutí v USA. V roce 1998 byla řeka zapsána na seznam American Heritage Rivers a v roce 2000 byl v jejím povodí vyhlášen národní park Cuyahoga Valley.

Ohlas v populární kultuře[editovat | editovat zdroj]

Název „Cuyahoga“ nese i píseň americké skupiny R.E.M. na albu Lifes Rich Pageant.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KRUGMAN, Paul. Ropná katastrofa přináší i naději. Enviweb.cz [online]. 2010-05-06 [cit. 2019-08-21]. Dostupné online. 
  2. PEŇÁS, Jiří. PEŇÁS: Sokolové v Clevelandu anebo Hořící Ohio. Lidovky.cz [online]. 2015-07-16 [cit. 2019-08-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]