Cutomu Mijazaki

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cutomu Mijazaki
Základní údaje
Rodné jménoCutomu Mijazaki
AliasVrah Otaku
Datum narození21. srpna 1962
Místo narozeníOme, Japonsko Japonsko
Datum úmrtí17. června 2008
Místo úmrtíTokio tamtéž
Zatčení23. června 1989
Výše trestutrest smrti
Oběť
Modus operandivražda, znásilnění, kanibalismus
Počet obětí4
Období vraždění1988-1989
Stát vražděníJaponskoJaponsko Japonsko
Místo vraždyAnchorage, Aljaška
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cutomu Mijazaki (宮崎 勤; Mijazaki Cutomu, 21. srpna 196217. června 2008), známý jako vrah Otaku, byl japonský sériový vrah.

Pozadí[editovat | editovat zdroj]

Mijazaki se narodil předčasně s deformovanými horními končetinami – měl srostlá zápěstí. Kvůli tomuto handicapu byl na základní škole šikanován, následkem toho se stranil okolí a stával se posedlým čtenářem mangy.

Přestože měl ve škole zpočátku velmi dobré výsledky, s přechodem na střední školu se velmi zhoršily. Svůj původní plán stát se učitelem angličtiny změnil a studoval na fototechnika.

Život sériového vraha[editovat | editovat zdroj]

V letech 1988 a 1989 Mijazaki zabil a znetvořil čtyři dívky ve věku od čtyř do sedmi let; znásilnil jejich těla a snědl část třetí oběti. Jeho činy byly šokem pro prefekturu Saitama, která je známá dlouhodobě nízkou kriminalitou.

Do této doby Mijazaki příliš nevybočoval z řady, dal se charakterizovat jako tichý a poslušný zaměstnanec. Své oběti si vybíral náhodně. Terorizoval rodiny obětí, posílal jim dopisy, kde podrobně popisoval, co obětem provedl. Rodině oběti Eriky Nambaové Mijazaki poslal morbidní pohled jako koláž s nalepenými slovy vystříhanými z časopisů: Erika. Studená. Chroptí. Hrdlo. Odpočívá. Smrt.

Torzo první obětí Mari Kon'no nechal rozkládat v kopcích nedaleko od svého domu. Ruce a nohy byly nalezeny po jeho zatčení u něj doma. Kosti spaloval v kotli a poté je rozemlel na prach a poslal rodině v krabici s několika přiloženými zuby, fotkami oblečení a pohledem se vzkazem: Mari. Zkremována. Kosti. Zjistit. Ověřit.

Zatčení[editovat | editovat zdroj]

V roce 1989 se Mijazaki pokusil školačce zavést lupu do pochvy v parku nedaleko jejího domu. Naštěstí byl poblíž její otec, který Mijazakiho napadl. Ten uprchl, ale vrátil se do parku pro auto a díky tomu byl vzápětí zatčen. Policie prohledala jeho dvoupokojový byt a našla sbírku 5 763 videokazet, z nichž některé obsahovaly pornografické anime a slash filmy. Navzdory informacím, které šířil bulvární tisk, tvořily většinu sbírky běžné anime seriály. Policie rovněž našla videonahrávky a snímky Mijazakiho obětí. Ústředními snímky pro něj pravděpodobně bylo prvních pět dílů filmů Guinea Pig (Morče); jako vzor pro své vraždy použil právě druhý film z této série. Mijazakiho činy zvedly v Japonsku vlnu paniky zaměřené na anime a otaku. Během procesu zůstal Mijazaki chladný a netečný. V roce 1989 byl shledán vinným z vražd, které vešly ve známost jako vraždy Otaku.

V průběhu procesu Mijazakiho otec odmítl svého syna podporovat (ten chtěl peníze na právníka) a spáchal sebevraždu.

Uvěznění a proces[editovat | editovat zdroj]

V průběhu devadesátých let byl Mijazaki uvězněn a podroben mnoha psychiatrickým vyšetřením. V roce 1997 skupina psychiatrů z Tokijské university zveřejnila zprávu o Mijazakim, ve které konstatovala, že Mijazaki sice trpí mnohonásobnou poruchou osobnosti a schizofrenií, ale přesto si byl schopen uvědomit následky svých činů, které spáchal, a tudíž je za ně právně odpovědný. Krátce na to byl Mijazaki odsouzen k trestu smrti oběšením.

17. ledna 2006 japonský nejvyšší soud znovu potvrdil trest smrti. Dne 17. června 2008 byl Mijazaki popraven oběšením.[1]

Oběti[editovat | editovat zdroj]

  1. Mari Kon'no (今野 真理 Kon'no Mari) – věk čtyři roky
  2. Masami Jošizawa (吉沢 正美 Jošizawa Masami) – věk sedm let
  3. Erika Nanba (難波 絵梨香 Nanba Erika) – věk čtyři roky
  4. Ajako Nomoto (野本 綾子 Nomoto Ajako) – věk pět let

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Japan executes 3, including serial killer who mutilated young girls [online]. International Herald Tribune, 2008-06-17 [cit. 2008-06-17]. Dostupné online. (anglicky)