Cushmanovo jezero

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lake Cushman
Poloha
SvětadílSeverní Amerika
StátWashingtonWashington Washington
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha16,2 km²
Délka14 km
Šířka1,8 km
Ostatní
Přítok vodyřeka Skokomish
Odtok vodyřeka Skokomish
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cushmanovo jezero je 16,2 km² rozlehlá vodní nádrž na severním rameni řeky Skokomish v okrese Mason v americkém státě Washington. Původně se jednalo pouze o dlouhé rozšíření řeky Skokomish vzniklé v ledovcovém sedle a přehrazené ledovcovou morénou z poslední doby ledové.

Jezero bylo zvětšeno při konstrukci Cushmanovy přehrady, která jej zahrazuje nyní a poskytuje elektřinu systému Tacoma Power obsluhujícímu velkoměsto Tacoma.

Jelikož se jedná o oblíbenou destinaci pěších turistů, rybářů nebo kajakářů, nachází se na jeho pobřeží četná letoviska a chalupy k pronájmu. Jezero je známé pro svou křišťálově čistou modrou vodu a okolo se nacházející velké kulaté skály a rozlehlé porosty jedlovců, jedlí a cedrů.

Své jméno nádrž nese po Orringtonu Cushmanovi, který sloužil jako tlumočník guvernéra Isaaca Stevense při jednání s místními indiány ohledně Smlouvy z Point Elliottu v roce 1854.

Nedaleko jezera se nachází malé město pojmenované Lake Cushman. Přestože je stále nezačleněné, jedná se o nejrychleji rostoucí obec celého okresu Mason.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lake Cushman na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]