Cukrovar Malá Chuchle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mlýn a cukrovar Malá Chuchle
bývalý mlýn a cukrovar
bývalý mlýn a cukrovar
Základní informace
Přestavba1831
Zánikzrušen 1860
Poloha
AdresaV Lázních 5/9, Praha 5 - Malá Chuchle, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cukrovar Malá Chuchle je bývalý průmyslový areál v Praze, který byl zbudován v bývalém mlýně na Mariánsko-Lázeňském potoce v ulici V Lázních.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Cukrovar byl založen roku 1831 jako jeden z prvních v Čechách. Jeho zakladatelem byl Karl Weinrich, odborník na výrobu cukru, který vycházel z takzvané "německé školy" – minimální náklady, technické zařízení co nejjednodušší a jeho snadná výroba domácími výrobci.

Přestavba mlýna stála 26 572 zlatých a v plánu bylo zpracovat ročně 20 000 centýřů (1 120 tun) řepy. Jako vedoucího provozu k sobě přibral cukrovarnického odborníka Friedricha Kodweisse, se kterým pracoval na zlepšení výroby. Výsledky pak oba publikovali v brožurách s podporou "Vlastenecko-hospodářské společnosti". Jedním z výsledků výzkumu byla takzvaná "Česká práce" – čištění řepné šťávy pomocí vápna a kyseliny sírové.

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Dělníci řepu ručně omyli košťaty, okrájeli a rozemleli na kaši kruhadlem poháněným vodním kolem. Ženy tuto kaši balily do plachet nebo připravených pytlíků, balíky vkládaly do ručních lisů a prokládaly je rohožemi z vrbového proutí.

Vylisovaná šťáva se poté louhovala v měděných kotlích, umístěných nad otevřeným ohněm. Poté se okyselila kyselinou (3 díly kyseliny na tisíc dílů šťávy) a po promíchání se přidalo přesně stanovené množství vápna. Kolik dílů šťávy, kyseliny a vápna bylo zjišťováno při pokusech na malých laboratorních vzorcích.

Šťáva pak byla zcezena, odpařena, přefiltrována a zahuštěna. Roztok nakonec krystalizoval v homolových formách (kadlubech). V jiných cukrovarech cukr procházel ještě rafinací, v Chuchli od ní bylo upuštěno.

Ukončení provozu[editovat | editovat zdroj]

Protože přítok vody v Mariánskolázeňském potoce na vodní kolo byl malý a také celkový nedostatek volného místa pro provoz vedl již roku 1834 k přemístění výroby do Zbraslavi do budov bývalého pivovaru. Zde pak cukrovar fungoval až do roku 1860.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Hromádka, Tomáš a Vysloužilová, Markéta, ed. Malá a Velká Chuchle. Praha: Maroli, 2010. 117 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-86453-28-6. S. 20 – 21.
  • FRONĚK, Daniel: Výroba cukru na Zbraslavi – kolébka českého cukrovarnictví. In: Listy Cukrovarnické a Řepařské 124, č 7-8, červen-srpen 2008, s. 234. [cit. 2017-07-28]. Dostupné online.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]