Cucumis maderaspatanus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxCucumis maderaspatanus
alternativní popis obrázku chybí
Pnoucí se Cucumis maderaspatanus
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádtykvotvaré (Cucurbitales)
Čeleďtykvovité (Cucurbitaceae)
Rodokurka (Cucumis)
Binomické jméno
Cucumis maderaspatanus
L., 1755
Synonyma
  • Mukia maderaspatana (L.) M. Roem. 1846
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Květy v paždí listu
Nezralé plody
Dozrávající plody

Cucumis maderaspatanus je vytrvalá rostlina, druhrodu okurka, rostoucí v oblastech se subtropickýmtropickým podnebím. Má větvené lodyhy s oplétavými úponky napomáhající v popínaní lodyh, které mívají drobné, kulaté, ve zralosti červené plody velké asi 1 cm. Plody jsou poživatelné a rostliny slouží také v domorodé medicíně.[1][2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh pochází a je hojně rozšířen na území Afriky, Asie i Austrálie s trvale teplým podnebím. V Africe se vyskytuje od severní linie spojující Senegal na západě a Súdán na východě po Jihoafrickou republiku na jihu, včetně Madagaskaru. V Asii je rozšířen od Pákistánu a Indie na západě po Indonésii, Malajsii a Filipíny na východě. Je původním druhem i na Nové Guineji a v severních oblastech Austrálie. Druhotně byl rozšířen i do jihovýchodní Číny a na Tchaj-wan.[2][4]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Druh byl C. Linném roku 1753 popsán a zařazen do rodu Cucumis pod vědeckým jménem Cucumis maderaspatanus. Později byl rod Cucumis postupně rozdělen podle morfologických znaků do rodů Cucumella, Dicoelospermum, Melothria, Mukia, Myrmecosicyos, Oreosyce, Solena a Zehneria. Cucumis maderaspatanus byl následně přejmenován na Mukia maderaspatana.

Na přelomu 19. a 20. století, na základě dat z fylogenetické analýzy, bylo zjištěno, že rody Cucumella, Dicaelospermum, Mukia, Myrmecosicyos a Oreosyce jsou vnořené do rodu Cucumis, který je tím pádem parafyletický. Proto bylo těchto pět rodů vráceno do rodu Cucumis a druh Mukia maderaspatana dostal nazpět jméno Cucumis maderaspatanus.[2]

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Cucumis maderaspatanus je hodně rozšířený a nachází se široké škále půd v relativně otevřených, často narušených stanovištích od hladiny moře až do nadmořské výšky 1500 m. Vyskytuje se ve světlých lesích, starých pasekách, na opuštěných pastvinách, v křovinách i na skalnatých svazích, stejně jako na pobřežních písčinách nebo říčních naplaveninách. Roste na místech, kde má dostatek světla i vláhy. V tropech kvete a plodí po celý rok, v chladnějších subtropech kvete od dubna do října. Ploidie druhu je 2n = 22.[1][2][3][5][6]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalá, jednodomá, popínavá nebo poléhavá bylina s až 4 m dlouhými lodyhami. Bohatě větvené lodyhy, stejně jako otáčivé úponky až 15 cm dlouhé, jsou pokryté bělavými chloupky a při dostupnosti podpěry se pnou vzhůru, jinak poléhají po půdě. Střídavě vyrůstající listy mají 1 až 8 cm dlouhé řapíky a co do tvaru jsou hodně variabilní, jsou dlouhé 3 až 11 cm a téměř stejně tak i široké. Čepele bývají v obryse úzce či široce vejčité až hrálovité či šípovité, jsou tmavě zelené a dlanitě laločnaté. Mívají tři až pět mělkých, trojúhelníkovitých laloků na bázi srdčitých a na vrcholu tupých, po obvodě nepravidelně pilovitých, zvlněných a oboustranně drsných, střední lalok je největší. Palisty nejsou vyvinuté.

Květy jsou drobné, jednopohlavné, pětičetné, mají jasně žlutou barvu a na první pohled jsou samčí i samičí vzhledově stejné. Vyrůstají obvykle ve svazečcíchpaždí listů. Samičí na krátkých stopkách v početnějších svazečcích, samičí jsou téměř přisedlé a objevují se jednotlivě nebo po třech, pěti až deseti. Květní lůžko bývá velké asi 1,5 mm, kalich je zvonkovitý, jeho zelené, šídlovité, chlupaté cípy tvoří asi 1 mm trubku. Koruna má žluté lístky velké asi 2 mm, podlouhlé a na vrcholu tupé. Samčí květ má tři volné tyčinky s podlouhlým prašníkem a rudimentální semeník. Samičí květ má spodní vejčitý semeník a čnělku s trojlaločnou bliznou.

Plod je hladká, kulovitá, šťavnatá bobule o průměru asi 1 cm, která je zprvu zelená s podélnými bílými pruhy a chlupatá, později oranžová a ve zralosti jasně červená a lysá. Má krátkou stopku a obsahuje čtyři až osm žlutohnědých, podlouhle vejčitých semen asi 4 mm dlouhých a 2,5 mm širokých. Bývá součásti plodenství se dvěma až osmi květy v paždí listů. Zralé plody jsou lidmi poživatelné.[1][2][4][5][6][7][8][9]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Rostliny nebývají pěstovány, listy i plody se pouze sbírají z bylin v přírodě volně rostoucích. Listy jsou bez problémů spásány zvířaty, ale plody ve větším množství jim škodí. Zralé bobule jsou vítanou potravou ptáků, kteří rozšiřují jejich semena po okolí a tak rostliny rozmnožují. Listy, lodyhy, plody i semena jsou v místních asijských medicínách různě používány proti mnoha neduhům. Od léčky neplodnosti, zažívacích neduhů, bolesti zubů až k léčbě cukrovky a ekzémů. Jinak jsou plody i smažené listy v domácnostech konzumovány.[2][10]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c HOSKOVEC, Ladislav. BOTANY.cz: Cucumis maderaspatanus [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 2014-07-15 [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. 
  2. a b c d e f PETRUS, A. J. A. Mukia maderaspatana (L.) M. Roemer-A Review of Its Global Distribution, Phytochemical Profile and Antioxidant Capacity. S. 2361–2368. Asian Journal of Chemistry [online]. 2012-01-02 [cit. 2021-02-07]. Roč. 24, čís. 6, s. 2361–2368. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-02-14. ISSN 1861-471X. (anglicky) 
  3. a b TELFORD, I. R. H.; SEBASTIAN, P.; BRUHL, J. J. et al. PlantNet: Cucumis althaeoides [online]. National Herbarium of NSW, Royal Botanic Garden, Sydney, AU [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b POWO: Cucumis maderaspatanus [online]. Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew, UK, rev. 2021 [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. a b NAZIMUDDIN, S.; SHAHARYAR, A. S.; NAQVI, H. Flora of Pakistan: Cucumis maderaspatanus [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. a b JEFFREY, C. Flora Zambesiaca č. 4: Mukia maderaspatana [online]. Kew, Royal Botanic Gardens, Richmond, UK [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. TABISH, Qureshi; GIRIJA, Thingnam. Cucumis maderaspatanus [online]. National Islamic Universit, New Delhi, IN [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Cucumis maderaspatanus [online]. Singapore Botanic Gardens, Singapore, rev. 2020-04-20 [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. LU, Anmin; JEFFREY, Charles. Flora of China: Cucumis maderaspatanus [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. FERN, Ken; FERN, Ajna. Useful Tropical Plants: Cucumis maderaspatanus [online]. Ken Fern, Useful Tropical Plants Database, rev. 2019-06-13 [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]