Cuatro Caminos (stanice metra v Madridu)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cuatro Caminos
Nástupiště linky 1
Nástupiště linky 1
StátŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
MěstoMadrid
ČtvrťChamberí a Tetuán
UliceGlorieta de Cuatro Caminos
Santa Engracia
Vzniklinka 1: 1919
linka 2: 1929
linka 6: 1995
Linky
Technické informace
Počet nástupišť6
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cuatro Caminos (plným názvem španělsky Estación de Cuatro Caminos; doslovně přeloženo jako „Čtyři cesty“ nebo „Čtyřcestí“) je stanice metraMadridu. Nachází se pod stejnojmenným náměstím (Glorieta de Cuatro Caminos) s dalším výstupem do ulice Santa Engracia v severozápadní části města, na rozhraní čtvrtí Tetuán a Chamberí. Stanice slouží také jako terminál několika linek povrchové autobusové dopravy. Na stanici se kříží linky metra 1, 2 (ta ve stanici končí) a okružní linka 6. Stanice je nejhlubší v celé síti, nástupiště linky 6 se nachází v hloubce 45 m pod povrchem. Stanice se nachází v tarifní zóně A a je bezbariérově přístupná.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice vznikla jako jedna z prvních v Madridu – 17. října 1919 – jako součást prvního úseku linky 1, který vedl právě mezi stanicemi Sol a Cuatro Caminos. Součástí výstavby byl i vznik depa Cuatro Caminos. 6. března 1929 byla linka 1 prodloužena do stanice Tetuán a o několik měsíců později, 10. září, byla otevřena nástupiště linky 2 (v rámci prodloužení ze stanice Quevedo do stanice Cuatro Caminos) a stanice se stala přestupní. Stanice od té doby zůstala konečnou stanicí linky 2. V 60. letech prošla linka 1 rekonstrukcí, v rámci které byla nástupiště stanic prodloužená z 60 metrů na 90 metrů.

Dalšího rozvoje se stanice dočkala 11. října 1979, kdy se stala konečnou stanicí prvního úseku linky 6 mezi stanicemi Pacífico a Cuatro Caminos. Později, 13. ledna 1987, byla linka 6 prodloužena do stanice Ciudad Universitaria.

V letech 20042005 byl zbourán silniční most vedoucí napříč náměstím a byl nahrazen tunelem umístěným v prostoru mezi nástupišti linek.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nástupiště na lince 1 se nachází poměrně mělko pod ulicí Santa Engracia, kousek na jih od vlastního náměstí. Nástupiště linky 2 se nachází pod ulicí Bravo Murillo, na stejné úrovni jako nástupiště linky 1. Má jedno ostrovní a jedno boční nástupiště, toto neobvyklé uspořádání mají kromě ní jen stanice Argüelles a Puerta de Arganda. Nástupiště linky 6 je položeno výrazně hlouběji než ostatní. Nachází se pod ulicí Raimundo Fernández Villaverde, východně od náměstí Cuatro Caminos, se zbývajícími nástupišti je spojeno několika navazujícími eskalátory a výtahem.

Provoz[editovat | editovat zdroj]

Ze stanice vede odbočka do depa Cuatro Caminos, které slouží nepřetržitě od počátku provozu madridského metra. Ve stanici se nacházejí výtahy umožňující pohyb osobám se sníženými schopnostmi pohybu a orientace; dále zde najdeme trafiku, stánek ONCE a dva bankomaty.

Budoucnost[editovat | editovat zdroj]

Stanice je postavena tak, aby bylo možné stanici rozšířit o nástupiště čtvrté linky (konkrétně by se jednalo o prodloužení linky 3 ze stanice Moncloa.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Estación de Cuatro Caminos na španělské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Pinar de Chamartín Metro v MadriduLinka 1 směr Valdecarros
Alvarado Cuatro Caminos Ríos Rosas

Pinar de Chamartín BambúChamartín Plaza de Castilla ValdeacederasTetuánEstrechoAlvaradoCuatro Caminos Ríos RosasIglesiaChamberíBilbao Tribunal Gran Vía Sol Tirso de MolinaAntón MartínAtochaAtocha Renfe Menéndez PelayoPacífico Puente de VallecasNueva NumanciaPortazgoBuenos AiresAlto del ArenalMiguel HernándezSierra de Guadalupe Villa de VallecasCongostoLa GaviaLas SuertesValdecarros

Kurzívou jsou vyznačeny zatím nedokončené či uzavřené stanice
← směr Cuatro Caminos Metro v MadriduLinka 2 směr Las Rosas
Cuatro Caminos Canal

Cuatro Caminos Canal QuevedoSan Bernardo Noviciado Santo DomingoÓpera Sol SevillaBanco de EspañaRetiroPríncipe de Vergara Goya Manuel Becerra Ventas La ElipaLa AlmudenaAlsaciaAvenida de GuadalajaraLas Rosas

okružní linka Metro v MadriduLinka 6 okružní linka
Nuevos Ministerios Cuatro Caminos Guzmán el Bueno

Laguna CarpetanaOporto OpañelPlaza Elíptica UseraLegazpi Arganzuela-PlanetarioMéndez Álvaro Pacífico Conde de CasalSainz de Baranda O'DonnellManuel Becerra Diego de León Avenida de América República ArgentinaNuevos Ministerios Cuatro Caminos Guzmán el Bueno Vicente AleixandreCiudad UniversitariaMoncloa Argüelles Príncipe Pío Puerta del ÁngelAlto de ExtremaduraLuceroLaguna