Cortador

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Cortador je profesionál, který se vyzná v jednotlivých druzích španělské sušené šunky Jamón a umí velmi přesně, jemně a správně nakrájet plátky ze všech částí sušené vepřové nohy.

Práce cortadora[editovat | editovat zdroj]

Sušená šunka Jamón se dělí dle druhu vepře (na Serrano z bílého a Ibérico z černého iberského vepře) a také podle řady dalších kritérií,[1] a nově od roku 2014 také dle štítků podle genetického původu v souladu s Královskou vyhláškou 1083/2001.[2] Se sušenou španělskou šunkou Jamón se lze setkat také ve formě tenkých vakuově balených plátků (používá se profesionální stroj, tzv. „nářezák“). Také tato forma finálního zpracování je u kvalitních sušených šunek gurmánský zážitek. Pro dosažení nejvyšší úrovně této vyhlášené španělské delikatesy je ale třeba pro krájení šunky využít právě znalostí a práce cortadora.

Je důležité, aby jednotlivé plátky měly správnou velikost, poměr tuku a masa a hlavně tloušťku pro výslednou chuť, konzistenci i vůni. Pro samotný výraz cortador (čti „kortador“) neexistuje v češtině přesný ekvivalent. Cortadorství je skutečná vášeň, která v sobě snoubí lásku k této španělské delikatese, detailní znalost anatomie vepře, znalost historie a výrobních postupů a v neposlední řadě také čistě řemeslný um, manuální zručnost a cit.

Vybavení cortadora[editovat | editovat zdroj]

Cortador potřebuje ke své práci správné vybavení. Kromě běžných kuchyňských nožů je to především speciální stojan na krájení Jamónu a také nůž zvaný jamonero (čti „chamonero“). Jamonero je speciální velmi dlouhý, tenký a ostrý nůž vyrobený z nerezové oceli, se kterým cortador dokáže opravdové zázraky. Měl by být dlouhý mezi  37 cm a 40 cm a široký maximálně 2–3 cm. Kromě správné velikosti a tloušťky umí cortador z jednotlivých plátků poskládat i krásné geometrické obrazce. Profesionální cortador je zpravidla věrný jednomu výrobci Jamónu a věnuje se propagaci jeho značky.

Čtyři úrovně znalostí cortadorů[editovat | editovat zdroj]

Ve světě cortadorů existují celkem 4 úrovně znalostí:[3]

  • Cortador de Jamón („kráječ šunky“) – v podstatě každý, kdo vezme do ruky nůž a krájí šunku bez ohledu na to, zdali tak činí více či méně dobře či špatně.
  • Cortador de Jamón profesional  – ten, kdo už má minimální znalosti krájení šunky Jamón. Může to být poučený amatér, kuchař či číšník nebo milovník šunky, který krájí jamón na soukromých akcích či večírcích pro přátele.
  • Profesional de Jamón – to už je skutečný profesionál, pro kterého je svět španělských sušených šunek smyslem života a který se krájením šunky také živí.
  • Maestro Jamonero – nejlepší z nejlepších, profesionální cortadoři na nejvyšší úrovni, lektoři a učitelé, kteří se zabývají především školením a výukou Profesional de Jamón.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dělení Jamonu [online]. jamonarna.cz [cit. 2021-07-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-06-13. 
  2. Real Decreto 4/2014, de 10 de enero, por el que se aprueba la norma de calidad para la carne, el jamón, la paleta y la caña de lomo ibérico [online]. BOE.es [cit. 2021-07-12]. Dostupné online. 
  3. Cortador de Jamón, un trabajo con mucho arte [online]. turijobs.com [cit. 2021-07-12]. Dostupné online.