Corporate raider

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Corporate raider je anglický termín pro osobu, která praktikuje tzv. corporate raiding. Corporate raiding obvykle vyjadřuje skoupení obchodní společnosti (nebo části společnosti) a následné uplatnění hlasovacích práv s cílem zvýšit hodnotu akcií. Toho se dosahuje restrukturalizací společnosti, snižováním počtu pracovníků (downsizing), popřípadě úplnou likvidací podniku s tím, že se vyberou některé fondy, finanční rezervy a zbývající majetek a parcely se rozprodají po částech (popřípadě jsou zastaveny jako záloha za úvěr) tak, aby se maximalizoval zisk.

Největší éra corporate raiderů byla v 70. a 80. letech 20. století, hlavně v USA. Na konci 80. let se vedení podniků snažilo předejít útoku corporate raiderů tím, že vytvářeli negativní prostředí pro možné útočníky – jako např. zlaté padáky zaměstnanců, vykazování vysokého dluhu na bilanční rozvaze podniku apod.

Známí corporate raideři[editovat | editovat zdroj]

Nejznámější corporate raideři jsou Carl Icahn, Victor Posner, Nelson Peltz, Robert M. Bass, T. Boone Pickens, Harold Clark Simmons, Kirk Kerkorian, Sir James Goldsmith, Saul Steinberg, Michael Milken a Asher Edelmanv.

Dále bylo na toto téma vymyšleno mnoho fiktivních postav jak ve filmech, tak v knihách apod. Mezi nejznámější patří: