Hořinka rakouská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Conringia austriaca)
Jak číst taxoboxHořinka rakouská
alternativní popis obrázku chybí
Hořinka rakouská (Conringia austriaca)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbrukvotvaré (Brassicales)
Čeleďbrukvovité (Brassicaceae)
Rodhořinka (Conringia)
Binomické jméno
Conringia austriaca
(Jacq.) Sweet, 1826
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hořinka rakouská (Conringia austriaca) je druh planě rostoucí rostliny která vymizela z české přírody již před koncem ve 20. století.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh se vyskytuje hlavně v jižní a jihovýchodní Evropě, na jihu Ruska až po Kavkaz a v přilehlé Malé Asii. Severozápadní evropská hranice rozšíření tradičně probíhala přes Rakousko, Českou republiku a Slovensko.

Roste nejčastěji na výslunných výživných a suchých hlinito písčitých půdách na zásaditém podloží. Vyskytuje se od nížin po pahorkatiny v xerotermních nebo lesostepních společenstvech, jen výjimečně bývá tento druh nalezen jako neškodný plevel na orné půdě.[1][2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jednoletádvouletá rostlina která může dorůst do výše 1 m. Z tenkého vřetenovitého kořene vyrůstá obvykle jednoduchá nebo až v horní části chudě rozvětvená přímá lodyha. Přízemní listy s krátkými řapíky jsou obvejčité a v době kvetení již jsou obvykle zaschnuté. Podlouhlé obvejčité lodyžní listy 6 až 8 cm velké jsou slabě objímavé. Všechny listy jsou celokrajné.

Oboupohlavné květy na asi 5 mm dlouhých stopkách vytvářejí husté hroznovité květenství které se při zrání plodů prodlužuje. Čtyřčetný květ má 5 mm dlouhý kalich s vydutými vnějšími lístky. Citrónově žluté korunní lístky bývají dlouhé 8 mm a široké 2,5 mm. Kvetou v dubnu a květnu.

Plody jsou osmihranné vzpřímené šešule rostoucí na stopkách téměř rovnoběžných nebo jen lehce odkloněných od vřetene. Jsou trojžilové, mají asi 4 mm dlouhý zobáček a obsahují průměrně 24 matných tmavě hnědých semen asi 2 mm velkých. Rostliny se rozmnožují výhradně semeny.[1][2]

Vymizení druhu[editovat | editovat zdroj]

Česku je hořinka rakouská považována za vymizelý druh. Pravděpodobně byla na českém území naposled spatřena již v roce 1936 ve středních Čechách, ostatní uváděné nálezy byly mylné. Na Slovensku, kde je ((slovensky) konringia rakúska) považována kriticky ohrožený druh, roste na jediném místě. Obdobně i v Rakousku je ((německy) Österreichischer Ackerkoh) silně ohrožená.

Její vymizení je vysvětlováno postupnou likvidaci vhodných lokalit a následnou nízkou konkurenceschopností druhu prosadit se v jiném prostřední proti agresivnějším druhům.[1][2][3][4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c DÍTĚ, Daniel. BOTANY.cz: Hořinka rakouská [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 28.10.2008 [cit. 2014-06-23]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. a b c GOLIAŠOVÁ, Kornélia; ŠÍPOŠOVÁ, Helena. Flóra Slovenska V/4: Conringia austriaca [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 2002 [cit. 2014-06-23]. S. 677–682. Dostupné online. ISBN 80-224-0710-0. (slovensky) [nedostupný zdroj]
  3. Bild-Datenbank der Wildpflanzen Österreichs: Conringia austriaca [online]. Naturhistorische Museum Wien, AT [cit. 2014-06-23]. Dostupné online. (německy) 
  4. KUPČÍK, Petr. Scénář k seriálu výstav v botanických zahradách ČR. Brno, 2013 [cit. 23.06.2014]. Bakalářská práce. Masarykova univerzita v Brně. Vedoucí práce Olga Rotreklová. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]