Kómos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Comus (bůh))
Detail obrazu Regno di Como „Vláda Kómova“ s Kómem uprostřed, Lorenzo Costa a Andrea Mantegna, cca 15061511, tempera na plátně
Možná hledáte: Comus.

Kómos (starořecky Κῶμος „oslava, hýření, pitka“, latinsky Comus) je starořecký daimón či bůh radovánek, hýření a veselí.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Nejstarší známá zmínka o tomto božstvu pochází až z 3. století n. l. – z díla Obrazy Filostrata z Lemnu jež popisuje obrazy v neapolské galerii. To zmiňuje daimóna tohoto jména jemuž lidé vděčí za své hýření, jež je zobrazen jako mladík na prahu dospělosti jež usnul z přílišného pití vína. Taktéž zmiňuje jiný obraz, na kterém je Dionýsos doprovázen satyry, bakchantkami, silény a nakonec Gelem „smích“ a Kómem. Kromě tohoto díla je Kómos zmiňován jen v Nonnově eposu Dionýsiaka z přelomu 4. a 5. století.[1][2]

Kómos v umění[editovat | editovat zdroj]

John Milton ve své masce Comus z roku 1634 označuje za Kómovy rodiče Dionýsa a Kirké, což je však básnická licence autora.[2] Kómos se krátce objevuje v masce Pleasure Reconciled to Virtue od Bena Jonsona, a v opeře Les fêtes de Paphos od J.-J. de Mondonvilla.

Coby jedna z větších rolí je Kómos přítomen v operách Les Plaisirs de Versailles od M.-A. Charpentiera, v Králi Artušovi od H. Purcella a J. Drydena.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Comus na anglické Wikipedii.

  1. Theoi – Satyros Komos [online]. [cit. 2020-06-08]. Dostupné online. 
  2. a b REVARD, Stella P. John Milton Complete Shorter Poems. New York: John Wiley & Sons, 2009. ISBN 9781405129268. S. 90. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]