Colm Meaney

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Colm Meaney
Colm Meaney (2011)
Colm Meaney (2011)
Rodné jménoColm J. Meaney
Narození30. května 1953 (70 let)
Irsko Dublin, Irsko
Aktivní roky1978–dosud
ChoťBairbre Dowlingová (1977–1994)
Ines Glorianová (2007–dosud)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Colm J. Meaney (* 30. května 1953 Dublin) je irský herec.

Herectví začal studovat již ve 14 letech a brzy na to se stal členem souboru irského národního divadla Abbey Theatre. Televizní debut absolvoval v roce 1978 v seriálu BBC Z-Cars. Během 80. let hrál v několika filmech a jednorázově vystoupil v různých seriálech.

Roku 1987 obdržel roli v seriálu Star Trek: Nová generace, objevil se již v pilotním díle „Střetnutí na Farpointu“. Jeho postava se začala v seriálu vyskytovat častěji, později obdržela jméno Miles O'Brien, který se následně stal šéfem transportu. V roce 1993 Meaney z Nové generace odešel, neboť jako O'Brien dostal jednu z hlavních rolí v nově vytvářeném seriálu Star Trek: Stanice Deep Space Nine, v němž působil až do roku 1999.

Kromě Star Treku hrál Meaney i ve filmech jako jsou např. Smrtonosná past 2, The Commitments, Přepadení v Pacifiku či Poslední Mohykán. V roce 1993 byl nominován na Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herec v komedii nebo muzikálu za roli ve filmu Nezvaný. Hostoval také v různých seriálech, např. jako MacGyver, Doktorka Quinnová, Hvězdná brána: Atlantida, Zákon a pořádek: Zločinné úmysly nebo Simpsonovi.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Colm Meaney na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]