Citybanan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Citybanan
Stát ŠvédskoŠvédsko Švédsko
Provozovatel dráhy MTR Nordic
Technické informace
Délka 6 km
Externí odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Citybanan je železniční trať ve Stockholmu. Dlouhá je 7,4 km, z toho 6 km vede v tunelu. Maximální rychlost je 90 km/h. Nachází se na ní dvě stanice – Stockholm City a Stockholm Odenplan (obě v tunelové části, svým vzhledem připomínají spíše stanice metra). Otevřena byla 10. července 2017.

Trasa

Trasa[editovat | editovat zdroj]

Trať začíná na severním zhlaví podpovrchové stanice Stockolm Södra, prochází pod zátokou Söderström, ostrůvkem Riddarholmen a řekou Norrström. Trať se dělí z jednoho dvoukolejného tunelu na čtyři jednokolejné tunely a v úseku pod hlavním nádražím a stanicí metra T-Centralen se nachází první stanice – Stockholm City. Jedná se o hluboko raženou stanici, 44 m pod povrchem a 12 m pod stanicí modré linky metra. Je zde možný přestup na všechny tři linky metra ve Stockholmu a na dálkové vlaky. Stanice má dvě ostrovní nástupiště, částečně jednolodní a částečně dvoulodní. Za stanicí se koleje opět spojují do jednoho dvoukolejného tunelu.

Trať dále pokračuje pod čtvrtí Vasastaden a rozděluje se do dvou jednokolejných tunelů před zastávkou Stockholm Odenplan. Ta je jednolodní ražená 30 m pod povrchem. Umožňuje přestup na zelenou linku metra. Před i za stanicí je připraven rozplet pro plánované odbočky na druhé nástupiště. Zastávka v budoucnu umožní přestup na novou žlutou linku. Za stanicí se tunely opět spojují do jednoho a vyúsťují na velkém překládacím nádraží. Nad konci úseku se nachází rozsáhlý železniční uzel, na horní úrovni vedou tratě ve směru Sundybyberg (západ), na dolní ve směru Solna (sever).

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

Stavba probíhala v letech 2009–2017. Stála 19,4 miliard švédských korun. Nejdražší byla výstavba stanice Stockholm city, jelikož zahrnovala i částečnou rekonstrukci stanice metra. Náročné bylo také budování úseku pod zátokou Söderström, kde bylo nutné jednotlivé podvodní tubusy betonovat na souši, přepravit na staveniště po vodě a uložit na podvodní pilíře. Hlavní práce na podvodní části probíhaly cca v letech 2009–2013. Pro ražby byla využita zejména metoda Drill&Blast.

Galerie - výstavba[editovat | editovat zdroj]

Galerie - provoz[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Stockholm City Line na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]