Čarovník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Circaea)
Jak číst taxoboxČarovník
alternativní popis obrázku chybí
Čarovník měkký (Circaea mollis)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmyrtotvaré (Myrtales)
Čeleďpupalkovité (Onagraceae)
Rodčarovník (Circaea)
L., 1753
Druhy vyskytující se v ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Nákres rostliny čarovníku

Čarovník (Circaea) je rod vytrvalých, planě rostoucích rostlinčeledi pupalkovitých. Rod je tvořen sedmi až deseti druhy které se nejčastěji vyskytují ve stinných a vlhkých lesních zákoutích v mírném podnebném pásu na severní polokouli. Rostou až po 70. stupeň severní zeměpisné šířky a do 5000 m nadmořské výšky.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalé byliny s dužnatým nebo dřevnatým oddenkem a podzemními odnožemi zakončenými speciálními pupeny které v zemi přečkají zimní období a na jaře z nich vyroste nová rostlina. Lodyhy těchto rostlin jsou přímé nebo vystoupavé, jednoduché nebo větvené, holé či chlupaté. Listy vyrůstající na lodyze vstřícně jsou řapíkaté a jejich čepele jsou jednoduché a celistvé, nejvýše mělce pilovité.

Pravidelné, oboupohlavné, drobné, bílé nebo růžové květy na stopkách vytvářejí hroznovitá květenství. Kalich a stejně i koruna jsou tvořeny dvěma lístky, naproti kališním vyrůstají dvě tyčinky nesoucí prašníky s lepkavým pylem. Spodní vejčitý semeník, vzniklý obvykle ze dvou plodolistů, má jeden až dva oddíly a v každém je po jediném vajíčku. K jeho vrcholu je přirostlá trubkovitá češule jíž prochází dlouhá čnělka s dvoulaločnou bliznou. Květy jsou opylovány létajícím hmyzem nacházejícím v květech nektar.

Tyto květy jsou jedinečné, dva plodolisty, dvě tyčinky, dva kališní lístky a dva korunní lístky jsou situovány ve čtyřech kruzích, toto seskupení nemá žádná jiná rostlina české květeny.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Plody na dlouhých stopkách jsou dvoupouzdré, nepukavé, suché bobule (nazývané někdy nažky) mající v pouzdru po jediném semeni. Jsou porostlé chlupy rovnými nebo zakončenými háčky které usnadňují přichycení na srst živočichů.

Rostliny se mohou rozmnožovat generativně i vegetativně. Generativně, pomoci semen, se šíří na větší vzdálenosti a nejčastěji zoochoricky. Vegetativně, pomoci podzemních šlahounů s bělavými přezimujícími pupeny, se rozrůstají do blízkého okolí a vytvářejí husté kolonie rostlin svého druhu. Protože všechny druhy se navzájem lehce kříží, existují i standardní hybridy které mívají vlastnosti po obou rodičích. Kříženci jsou generativně neplodní (netvoří semena nebo ta neklíčí) a šíří se pouze vegetativně. Základní chromozomové číslo rodu je x = 11.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

České republice rostou dva druhy a jeden hybrid:

Mezi dále uváděné druhy a hybridy patří zejména:

Tento seznam není definitivní, některé druhy jsou členěny do poddruhů které jsou jinými autory popisovány na úrovni samostatných druhů. Ty jsou si dosti podobné a není snadné je spolehlivě odlišit, k určení je nutno mít živou rostlinu a porovnávat květy, zralé plody i oddenky.[1][2][3][4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BERTOVÁ, Lydia. Flóra Slovenska IV/4: Čarovník [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 1988 [cit. 2015-04-21]. S. 405. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. (slovensky) 
  2. SNOGERUP, Sven. Flora Nordica, vol. 6: Circaea [online]. Flora Nordica, Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm, SV [cit. 2015-04-21]. Dostupné v archivu. (anglicky) 
  3. Flora of North America: Circaea [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2015-04-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Flora of Taiwan: Circaea [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2015-04-21]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]