Ciprian Porumbescu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ciprian Porumbescu
Rodné jménoCiprian Golembiowski a Cyprian Gołęmbiowski
Narození14. října 1853
Šepit
Úmrtí6. června 1883 (ve věku 29 let)
Ciprian Porumbescu, Suceava
Příčina úmrtítuberkulóza
NárodnostPoles in Romania a Huculové
Alma materUniverzita hudebních a dramatických umění ve Vídni
Povoláníhudební skladatel, dirigent, muzikolog a houslista
RodičeIraclie Porumbescu
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ciprian Porumbescu, rodným jménem Ciprian Gołęmbiowski (14. říjen 1853, Șipote (Bukovina) - 6. červen 1883, Stupca (dnes Ciprian Porumbescu)) byl rumunský hudební skladatel narozený v obci Šepot na území dnešní Ukrajiny, asi 40 km severozápadně od Jasy. Jeho skladba Pe-al nostru steag e scris Unire se stala albánskou státní hymnou (Hymni i Flamurit). Jeho skladba Trei culori byla rumunskou hymnou v letech 1977-1990.

Hudbu se učil již v raném věku, veden k ní svým otcem, spisovatelem a pravoslavným knězem. Vystudoval ji v letech 1879-1881 na vídeňské konzervatoři (Konservatorium für Musik und darstellende Kunst), kde byl žákem Franze Krenna a Antona Brucknera.

Roku 1882 složil operetu Crai nou, jedno z nejpopulárnějším rumunských děl v tomto žánru. Většinu skladeb složil ale až v pozdějších letech, když pracoval v kostele sv. Mikuláše v Brašově. Jeho velkou inspirací, jako pro mnoho jiných skladatelů romantické éry, byl folklór.[1] Psal též poezii a publicistiku.

Roku 1877 byl zatčen rakouskými úřady (Brašov, stejně jako celá Bukovina, byl tehdy součástí Rakousko-Uherska) za propagování myšlenky rumunské nezávislosti a činnost ve studentském rumunském spolu Arboroasa. Ač byl shledán později nevinným, ve vazební věznici onemocněl tuberkulózou. Na následky tuberkulózy krátce po propuštění zemřel, v 29 letech. Město Stupca, kde zemřel, dnes nese jeho jméno.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ciprian Porumbescu na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]