Praia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Cidade da Praia)
Praia
Praia – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška0 m n. m.
Časové pásmokapverdský čas (UTC-1)
StátKapverdyKapverdy Kapverdy
Praia
Praia
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel130 271 (2010)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Praia (česky: Pláž) je hlavní přístavní a největší město afrického ostrovního státu Kapverdy. Leží na ostrově Santiago. V roce 2010 zde žilo 127 832 obyvatel, přitom v roce 1990 to bylo pouze 61 644 obyvatel. Pěstuje se zde káva, cukrová třtina a tropické ovoce.

První písemná zmínka o osadě Praia de Santa Maria pochází z roku 1615. Díky své poloze chráněné před napadením z moře nahradila v roce 1770 v roli metropole Kapverd město Ribeira Grande, později známé jako Cidade Velha.[1] Počátkem dvacátého století měla Praia okolo 20 000 obyvatel, pak nastal velký růst v důsledku imigrace z venkova, který se ještě urychlil po vyhlášení kapverdské nezávislosti v roce 1975.

Historické centrum se nazývá Plateau podle své polohy na vulkanické náhorní plošině. Nachází se zde neoklasicistní prokatedrála, radnice, prezidentský palác a pomník objevitele ostrova Santiago Dioga Gomese. Bývalá kasárna Quartel Jaime Mota byla adaptována na muzeum. Zdejší koloniální architektura byla navržena na zařazení na seznam Světového dědictví.[2] U vjezdu do přístavu byl v roce 1881 postaven maják Farol de Dona Maria Pia. V blízkosti města se nachází ostrůvek Ilhéu de Santa Maria, který sloužil jako karanténní stanice. Město má aridní podnebí s ročními srážkami okolo 210 mm a průměrnými teplotami mezi 22 a 27 stupni Celsia.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. History and Language [online]. Cape Verde Experience [cit. 2023-04-06]. Dostupné online. (angličtina) 
  2. Centre historique de Praia [online]. World Heritage Site [cit. 2023-04-06]. Dostupné online. (angličtina) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]