Cicero (Illinois)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cicero
Věž továrny Hawthorne Works
Věž továrny Hawthorne Works
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška185 m n. m.
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Federální státIllinois
OkresCook County
Cicero na mapě
Illinois na mapě Spojených států
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha15,2 km²
Počet obyvatel84 137 (2012[1])
Hustota zalidnění5 535,3 obyv./km²
Etnické složeníHispánci, Poláci, Češi
Správa
StarostaLarry Dominick
Vznik1867
Oficiální webwww.thetownofcicero.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cicero je město v americkém státě Illinois, je součástí Metropolitní oblasti Chicaga. Žije v něm něco přes osmdesát tisíc lidí.

Město bylo založeno 10 km západně od Chicaga jako jeho průmyslový satelit, hlavním zaměstnavatelem byly Hawthorne Works, pobočka koncernu Western Electrics. V roce 1902 se od Cicera odtrhlo nové město Oak Park a v roce 1908 Berwyn. Ve dvacátých letech žil v Ciceru známý gangster Al Capone.[2] Město je známé početným českým osídlením, soustředěným hlavně kolem Dvaadvacáté ulice, pojmenované Cermak Road podle Antonína Čermáka.[3] Jedna místní škola nese jméno T. G. Masaryka, vyučuje se v ní i česky.[4] Většina obyvatel českého původu se však přestala ke své mateřštině hlásit, levné pozemky navíc přilákaly přistěhovalce z latinské Ameriky. Podle sčítání v roce 2010 tvoří přes osmdesát procent obyvatel Cicera Američané hispánského a latinskoamerického původu, kdežto Čechů jsou jen 2,3 %.[5] Ve městě sídlí vysoká škola Morton College, nachází se zde koncertní sál Chodl Auditorium, místní kostel je zasvěcen Panně Marii Čenstochovské.

V roce 2002 došlo ke skandálu, když byla místní starostka Betty Loren-Malteseová uvězněna za rozsáhlou zpronevěru.[6] Jan Novák umístil do Cicera děj své knihy o českých emigrantech Striptease Chicago.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]