Chybové hlášení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Chybová hláška)
Dialogové okno s chybovým hlášením v operačním systému System 7

Chybové hlášení neboli chybová hláška je způsob, kterým počítač, počítačový program nebo jiné podobné technické zařízení oznamuje uživateli, že došlo k závadě. V rámci moderních osobních počítačů bývá chybové hlášení zobrazeno v rámci grafického uživatelského rozhraní jako text ve vlastním dialogovém okně, podobně bývá chybové hlášení graficky zobrazováno i na chytrých telefonech. Chyba v rámci protokolu HTTP je webovým prohlížečem obvykle zobrazována jako zvláštní druh webové stránky a chybové hlášení formátované do podoby zvláštní webové stránky uživateli posílají webovému prohlížeči také webové servery. V rámci programů příkazového řádku bývá běžný výpis chyby do standardního chybového výstupu.

Správný návrh a podoba chybových hlášení je důležitou podmínkou použitelnosti daného uživatelského rozhraní a spadá do oboru výzkumu interakce mezi člověkem a počítačem. Dalším důležitým aspektem při návrhu chybových hlášení je počítačová bezpečnost, aby příliš podrobné chybové hlášení nepředstavovalo postranní kanál.

Některá konkrétní chybová hlášení a některé typy oznamování chyb se staly známé například svou četností nebo nesrozumitelností, například:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Fehlermeldung na německé Wikipedii a Error message na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]