Chudina Hoppeova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxChudina Hoppeova
alternativní popis obrázku chybí
Chudina Hoppeova (Draba hoppeana)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbrukvotvaré (Brassicales)
Čeleďbrukvovité (Brassicaceae)
Rodchudina (Draba)
Binomické jméno
Draba hoppeana
Rchb., 1828
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chudina Hoppeova (Draba hoppeana) je drobná vytrvalá horská bylina, druhrodu chudina, která v České republice neroste. Přes svou neparnou velikost je při rozkvětu nápadná svými zlatožlutými květy.

Rostlina má druhové jméno po Davidu Heinrichu Hoppeovi, německém botanikovi z přelomu 18. a 19. století, který se zabýval alpskou florou.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Ryze alpský endemit který se vyskytuje na území Švýcarska, Francie, Itálie a Rakouska, oznámený výskyt v Německu není potvrzen. Roste obvykle na místech která bývají po dlouhou dobu pokrytá sněhovou pokrývkou, převážně v alpínském vegetačním stupni až nad horní hranici lesa nebo v dlouhodobě zavátých údolích. Nejlépe mu vyhovují písčité a drobně rozdrolené půdy na bazickém podloží.

Druh se vyskytuje hlavně ve vysokohorských polohách i ve výšce nad 2600 m. V některých alpských regionech vyrůstá častější a v jiných je poměrně vzácný, jeho početní stavy zůstávají celkově stabilní.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Ilustrace chudiny Hoppeovy

Chudina Hoppeova je drobná, lysá, vytrvalá rostlina která nebývá vyšší než 4 cm. Přízemní listové růžice vyrůstají z krátkého kořene. Jsou tvořené nahloučenými čárkovitě kopinatými listy, kratšími než 1 cm, které jsou po obvodě porostlé krátkými chloupky.

Z růžice vyrůstá, obvykle jen 2 až 4 cm dlouhý, bezlistý stvol nesoucí dva až čtyři oboupohlavné květy se čtyřmi lístky kališními a čtyřmi korunními. Kratší kališní lístky jsou volné, stejně jako 2,5 až 4 mm dlouhé korunní lístky zlatožluté barvy. Šest tyčinekprašníky nepřesahuje z koruny. Kvetou v červenci a srpnu.

Plody jsou 3 až 5 mm dlouhé, z obou strana zaoblené eliptické šešulky se suchou čnělkou asi 1 mm dlouhou. Šešulky vyrůstají na stopkách a obsahují okolo 1 mm velká semena kterými se chudina Hoppeova rozmnožuje.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  • GRULICH, Vít. BOTANY.cz: Chudina Hoppeova [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 17.11.2011 [cit. 2014-07-12]. Dostupné online. 
  • Flora von Österreich: Draba hoppeana [online]. Naturhistorische Museum, Wien, AT [cit. 2014-07-12]. Dostupné online. (německy) 
  • Draba hoppeana [online]. Info Flora, Conservatoire et Jardin botaniques, Genève-Chambésy, CH [cit. 2014-07-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-07-21. (německy) 
  • LAUBER, Konrad; WAGNER, Gerhart. Flora Helvetica. Bern: Verlag Paul Haupt 1613 s. ISBN 3-258-05735-4. Kapitola Draba hoppeana, s. 380. (německy) 


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]