Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy
IUCN kategorie V (Chráněná krajinná oblast)
Jeden ze skalních útvarů na hřebeni Devíti skal - Lisovská skála
Jeden ze skalních útvarů na hřebeni Devíti skal - Lisovská skála
Základní informace
Vyhlášení25. května 1970
Nadm. výška490 m n. m.
Rozloha709 km2
SprávaSpráva CHKO Žďárské vrchy
Poloha
StátČeskoČesko Česko
KrajePardubický kraj a Vysočina
Souřadnice
Geodata (OSM)OSM, WMF
Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy
Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy
Další informace
Webwww.zdarskevrchy.ochranaprirody.cz
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy se rozkládá na pomezí Pardubického kraje a kraje Vysočina, přibližně mezi městy Hlinsko, Přibyslav, Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě a Polička. Její rozloha je 709 km², byla vyhlášena v roce 1970. Na severozápadě na ni bezprostředně navazuje Chráněná krajinná oblast Železné hory.

Chráněné území pokrývá nejvyšší, severovýchodní část Českomoravské vrchoviny, tedy Žďárské vrchy a přilehlé vrchoviny. Krajina na většině území je vrchovinná až pahorkatinná s nadmořskými výškami 490 – 836 m. Nejvyšším bodem CHKO je vrch Devět skal (836 m). Vrcholy jsou převážně zaoblené (ve vrcholových partiích však často najdeme skalní bloky), svahy povlovné, údolí mělká a široká. Krajina si zachovala poměrně vyvážený ráz.

Jedná se oblast přirozené akumulace vod: pramení zde řada českých a moravských řek (Sázava, Chrudimka, Doubrava, Svratka a Oslava) a prostírá se tu několik rybničních soustav (největší rybníky jsou Velké Dářko, Veselský rybník, Matějovský rybník, rybníky Řeka a Medlov. Touto oblastí prochází evropské rozvodí Černého a Severního moře.

Klima oblasti je chladnější, vlhčí a větrnější. Asi polovinu území pokrývá les; jedná se většinou o umělé smrkové monokultury na místě přirozeného jedlobukového lesa. Jsou zde cenná společenstva rašelinišť a vlhkých rašelinných luk s významným výskytem řady chráněných a ohrožených druhů rostlin.

V rámci CHKO jsou vyhlášena maloplošná zvláště chráněná území. Jedná se o čtyři národní přírodní rezervace, devět přírodních rezervací a 36 přírodních památek.

Správa CHKO Žďárské vrchy sídlí ve Žďáře nad Sázavou. Spadá pod ni též několik dalších chráněných území: Mohelenská hadcová step, národní přírodní rezervace Velký Špičák a rybník Zhejral; a národní přírodní památky Hojkovské rašeliniště, Jankovský potok a Švařec.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]