Christina Johnston

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Christina Johnstonová)
Christina Johnston
Christina Jonston
Christina Jonston
Základní informace
Narození1. prosince 1990
Spojené království Suffolk, Anglie
Žánryklasická hudba
Povolánísopranistka
Nástrojehlas
Hlasový oborsoprán
Aktivní roky2004–dosud
Webchristinajohnston.co.uk
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Christina Johnston (* 1. prosince 1990 Suffolk, Anglie) je britská sopranistka, která zpívá převážně klasické a operní skladby a působí i v hudebních divadlech.

Život[editovat | editovat zdroj]

Christina se narodila v Suffolku ve východní Anglii. Její matkou je Gillian Johnston a otcem Peter Johnston, který ale zemřel, když Christině bylo 11 let. Christina je jedináček a vyrůstala ve Framlinghamu, Suffolk, kde její teta Diana Howard byla správkyní Framlinghamského panství. Navštěvovala internátní školu Flamingham College. Stala se finalistkou v pořadu BBC "Chorister of the Year". V 17 letech získala stipendium na Guildhall School of Music and Drama. Během studia na této konzervatoři vystupovala v různých inscenacích i na koncertech. Zpívala pod taktovkou mnoha dirigentů a zúčastnila se mistrovských kurzů, pod vedením vynikajících sopranistek a operních pěvkyň (Dame Kiri Te Kanawa, Renee Fleming, Emma Kirby, Yovonne Kenny), účastnila se prestižních mezinárodních soutěží a postoupila mezi čtyři nejlepší v soutěži The National Performing Arts Competition (Mezinárodní soutěž múzických umění).

V roce 2010 se přestěhovala do Prahy, kde působila jako sólistka Státní opery Praha. Dále se rozvíjela a studovala pod vedením korepetitorky Jeleny Noskové a dirigenta Richarda Heina. V současnosti bydlí ve vesničce u Ondřejova.[1]

Christina byla jednou ze sólových pěvkyň festivalu Art for Life v Praze a zpívala v Kazaňské opeře (Rusko), kde hrála roli Olympie v Hoffmannových povídkách Jacquese Offenbacha. Nejnověji zpívala v premiérovém představení Pucciniho opery Tosca pod taktovkou dirigenta Waltera Attanasiho. V roce 2012 se umístila na 3. místě Mozartovské soutěže v Praze. V prosinci téhož roku debutovala ve Státní opeře Praha, jako Královna noci v Mozartovo Kouzelné flétně a v roce 2013 jako Adele ve Straussovo Netopýru. Debutovala také v roli Zerliny v Mozartovo hře Don Giovanni ve Stavovském divadle (2014).

Zpívala pro prezidenta České republiky a prezidenta Evropské unie v rámci 5. výročí Východního summitu na Pražském hradě a to s českým chlapeckým pěveckým sborem BoniPueri, se kterým dlouhodobě spolupracuje. Pěvecký sbor doprovázel již takové hvězdy, jako jsou José Carreras, Bobby McFerrin nebo Noemi Kiss. Pro rok 2015 připravují společné CD.

V rámci několika projektů spolupracovala na projektech s českým skladatelem filmové hudby Robertem Jíšou,[2] např. Století Miroslava Zikmunda, Hlasy Světla 3D, současné klasické skladbě v multimediálním provedení, kterou autor napsal přímo Christině na míru. Posledním z nich byla spolupráce na filmu Aldabra (2015) režiséra Steva Lichtaga, v kterém Christina zpívá hlavní téma.

Christina Johnston vystupuje na koncertech pořádaných v Čechách a na Slovensku. Kromě zpěvu miluje Christina jízdu na koních a tanec. Podporuje také UNICEF ČR a Armádu spásy pro ČR a Slovensko.

Repertoár[editovat | editovat zdroj]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.novinky.cz/bydleni/jak-bydli-vip/371068-jak-bydli-operni-pevkyne-christina-johnston-ve-vesnicce-u-ondrejova.html
  2. Robert Jisa [online]. IMDb.com [cit. 2021-06-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Archivovaná kopie. hlasysvetla.cz [online]. [cit. 2015-07-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]