Chris Kyle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chris Kyle
Chris Kyle (13. ledna 2012)
Chris Kyle (13. ledna 2012)
Rodné jménoChristopher Scott Kyle
Narození8. dubna 1974
Odessa
Úmrtí2. února 2013 (ve věku 38 let)
Erath County
Příčina úmrtístřelná rána
Místo pohřbeníTexas State Cemetery
Alma materTarleton State University
Povolánívoják, odstřelovač
autor autobiografie
OceněníBronzová hvězda
Purpurové srdce
Stříbrná hvězda
ChoťTaya Kyle (2002–2013)
RodičeWayne Kyle a Deby Kyle
PříbuzníJeff Kyle (sourozenec)
PodpisChris Kyle – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chris Kyle, celým jménem Christopher Scott Kyle (8. dubna 1974 Odessa2. února 2013 Erath County), byl americký voják, člen Navy SEALs. Patřil k nejúspěšnějším odstřelovačům v historii ozbrojených sil Spojených států. Ve válce v Iráku dosáhl během 4 operačních turnusů celkem 260 zásahů, z toho 160 zásahů Pentagon oficiálně potvrdil.

V námořnictvu Spojených států amerických sloužil v letech 1999–2009. V tomto období se účastnil čtyř misí v Iráku. Během druhé bitvy o Fallúdži dosáhl 40 zásahů. Během působení v Ramádí, kde byl protivníky přezdíván jako Szajtan ar-Ramadi (Ďábel z Ramádí), na něho byla i vypsána odměna za jeho dopadení, nejdříve $20 000 a později $80 000. Během misí byl dvakrát zraněn a šestkrát přežil blízký výbuch miny. Jeden z jeho největších úspěchů bylo zneškodnění nepřátelského odstřelovače na vzdálenost 1920 metrů. Byl několikrát oceněn medailí za statečnost, dvakrát mu byla udělena Stříbrná a pětkrát Bronzová hvězda.

V roce 2009 opustil americké námořnictvo a spolu s manželkou a dvěma dětmi se usadili v Texasu. Po odchodu ze služby vedl bezpečnostní firmu Craft International, která poskytuje výcvik pro odstřelovače a bezpečnost. V roce 2012 vydal autobiografickou knihu Americký sniper.

Smrt[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Vražda Chrise Kylea a Chada Littlefielda.

Byl zastřelen 2. února 2013 na ranči Rough Creek v texaském Glen Rose. Vrahem byl voják Eddie Ray Routh, který trpěl posttraumatickou stresovou poruchou. Spolu s ním Eddie Ray Routh zastřelil i jeho přítele a bývalého vojáka Chada Littlefielda. Kyle je pohřben v texaském Austinu. V roce 2014 byl podle Kyleovy autobiografie natočen stejnojmenný válečný film Americký sniper, režírovaný Clintem Eastwoodem, který získal Oscara za nejlepší zvuk a byl nominován v dalších 5 kategoriích včetně nejlepšího herce v hlavní roli - Bradley Cooper, nejlepší scénář a nejlepší film. 2. února 2015, 2 roky přesně po Kyleově vraždě vyhlásil guvernér státu Texas Greg Abbott tento den "Dnem Chrise Kylea".

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cris Kyle na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]