Chrám svatého Mikuláše (Plovdiv)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chrám svatého Mikuláše
Místo
StátBulharskoBulharsko Bulharsko
ObecPlovdiv
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevBulharská pravoslavná církev
DiecézePlovdivská eparchie
Datum posvěcení1835
Architektonický popis
Typ stavbybazilika
Výstavba1835
Specifikace
Délka17,5 m
Šířka3,5 m
Výška6 m
Další informace
AdresaPlovdiv, BulharskoBulharsko Bulharsko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chrám svatého Mikuláše (bulharsky Църква „Свети Николай“), známý též jako Chrám svatého Mikuláše Divotvorce (bulharsky Църква „Свети Николай Чудотворец“), je malý pravoslavný chrám nacházející se v architektonicko-historické rezervaci Starý Plovdiv v centrální části města Plovdiv v jižním Bulharsku. Chrám přímo spadá pod nedalekou Katedrálu Zesnutí Bohorodičky.

Dějiny místa a kostela[editovat | editovat zdroj]

První chrám zasvěcený svatému Mikuláši stál na místě dnešního chrámu již v období středověku. Byl postaven někdy kolem roku 1355 v období panování bulharského cara Ivana Alexandra. První písemná zmínka o něm pochází z roku 1581, kdy se o něm zmínil ve svých zápiscích z cesty po Balkánském poloostrově německý teolog Stephan Gerlach. V průběhu 18. století byl tento chrám dvakrát obnovován. Další chrám byl na tomto místě postaven v roce 1801 za finanční prostředky darované z farnosti nedalekého chrámu Zesnutí Bohorodičky. Z důvodu restrikcí určených pro výstavbu tohoto chrámu ze strany osmanských úřadů byla tato budova nedostačující a nekvalitní, tudíž se rozhodlo o výstavbě nové budovy.

Dnešní chrám byl postaven v roce 1835 na základech předešlé budovy z roku 1801. Hlavním sponzorem výstavby byl bohatý plovdivský obchodník Vălko Čalăkov, přezdívaný Golemi Vălko (doslovně Velký Vălko), který bydlel v sousedství chrámu a je v chrámu pochován. V roce 1858 se v chrámu začaly sloužit liturgie v církevní slovanštině.[1][2]

Stavba[editovat | editovat zdroj]

Z důvodu omezeného prostoru je budova chrámu poměrně malá. Je dlouhá 17,5 metru, široká 7,8 metru a dosahuje výšky 6 metrů. Chrám postavili pravděpodobně mistři ze stavitelské školy ve městě Bracigovo. Jedná se o jednolodní baziliku s jednou apsidou a se střechou s obloukovou klenbou tvořenou dřevěnými deskami. Apsida chrámu je pětistěnná. Na severní straně budovy se nad hlavním vchodem nachází kamenná deska s nápisem v řečtině i bulharštině, na které je zaznamenáno datum výstavby a fakt, že budova vznikla v období působení plovdivského patriarchy Nikefora. Celá budova byla postavena z neopracovaných kamenů s výjimkou východní strany, která je z pravidelných kamenných bloků. V prostoru nad oknem se na východní fasádě budovy nacházejí tři reliéfy s grafikou ve tvaru kříže. Na severní straně fasádu tvoří později dostavený narthex, který nebyl kvůli strmému svahu umístěn na obvyklé západní straně.

Ikonostas chrámu pochází ještě z původní stavby a byl vyroben v roce 1733. Byl vytvořen lokálními dřevořezbářskými mistry a inspirován pravděpodobně ikonostasem z hlavního chrámu Bačkovského kláštera. Je dlouhý 7,5 m a vysoký až 3,9 m. Část ikon v chrámu namaloval bulharský malíř Zacharij Zograf okolo roku 1836. Autorem ikony z roku 1885 zobrazující svaté Petra a Pavla je významný bulharský revolucionář a malíř Georgi Dančov. Některé z ikon včetně hlavní chrámové ikony svatého Mikuláše do chrámu věnovala Rada Čalăkova – manželka hlavního sponzora chrámu. Tato hlavní pozlacená ikona Mikuláše z Myry pravděpodobně původně pochází z území Ruska. Do současnosti se ze staršího chrámu zachoval i dřevěný ozdobně vyřezávaný oltář episkopského trůnu z 18. století. Je vysoký 3,8 m.[3]

Status stavby[editovat | editovat zdroj]

V roce 1998 byl chrám vyhlášen za kulturní památku národního významu. Chrámový svátek se slaví 6. prosince na den Svatého Mikuláše.[4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. RAJČEVSKI, Georgi. Plovdivska enciklopedija – šesto preraboteno i dopălneno izdanie. Plovdiv : Izdatelska kăšta „Glas“. 2017. 474 s. ISBN 9789544915537. S. 439. (bulharsky)
  2. PIŽEV, Aleksandăr; LINKOV, Krasimir. Orthodox Churches in Plovdiv. Plovdiv : Lettera. 2004. 152 s. ISBN 9545165243. S. 69 – 73. (anglicky)
  3. http://www.plovdivskamitropolia.bg/hramove/224-hram-paraklis-qsveti-nikolaiq-gr-plovdiv.html
  4. https://mc.government.bg/images/NPK/PLOVDIV.pdf

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]