Chrám svatého Mikuláše (Kovačevica)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chrám svatého Mikuláše
Základní informace
Pojmenováno posvatý Mikuláš
Poloha
AdresaObština Gărmen, BulharskoBulharsko Bulharsko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chrám svatého Mikuláše (bulharsky Църквата „Свети Николай“) je pravoslavný chrám ve vesnici Kovačevica v Blagoevgradské oblasti v jihozápadním Bulharsku.

Chrám byl zbudován z neotesaného kamene. Vznikl v letech 18411847 jako trojlodní pseudobazilika s velkou půlkruhovou apsidou obrácenou směrem na východ. Chrám byl postaven, aby nahradil kapli svaté Petky, která na místě chrámu původně stála, přičemž některé z ikon z kaple byly přemístěny do nově postaveného chrámu. K chrámu patří ještě zvonice s budovou školy, které byly postaveny v roce 1893, a budova původní školy, která je ještě z 18. století. Všechny tyto budovy jsou ohrazeny společnou kamennou stěnou. Vnitřní rozměry chrámu jsou: délka – 19,8 metru a šířka – 12,1 metru, tloušťka stěn činí 1 metr. Souboru budov je přiznán status architektonické, umělecké a kulturní památky národního významu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Свети Никола (Ковачевица) na bulharské Wikipedii a Chrám svätého Mikuláša (Kovačevica) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]