Chrám svatého Michaela archanděla (Ladomirová)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chrám svatého Michaela archanděla (Ladomirová)
Chrám svatého Michaela archanděla (Ladomirová)
Chrám svatého Michaela archanděla (Ladomirová)
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajPrešovský
OkresSvidník
ObecLadomirová
Souřadnice
Chrám svatého Michaela archanděla (Ladomirová)
Chrám svatého Michaela archanděla (Ladomirová)
Základní informace
Církevřeckokatolická
DiecézePrešovská
DěkanátSvidník
FarnostLadomirová
ZasvěceníMichael archanděl
Specifikace
Stavební materiáldřevo
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chrám svatého Michaela archanděla v obci Ladomirová na Slovensku v okrese Svidník je dřevěná cerkov, řeckokatolický chrám se zvonicí zasvěcený svatému Michaelu Archandělovi. Cerkov je od roku 1968 národní kulturní památkou Slovenska a od 8. července 2008 je zapsaná v Seznamu světového kulturního dědictví.

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Cerkov pochází z roku 1742. Byla postavena bez jediného hřebíku.

V době druhé světové války byla poškozena pravá strana ikonostasu a byla v roce 1946 zrestaurována. Cerkov byla znovu poškozena v roce 1957, když při přírodní bouři spadla lípa.

V areálu cerkvi na jižní straně je dřevěná zvonice sloupkové konstrukce, z vnější strany zajištěná vertikálními smrkovými prkny. Zvonice byla také poškozena pádem lípy a byla znovu zrekonstruována do původního stavu.

Cerkov je srubový tříprostorový sakrální objekt, rozdělený podle ritu do tří významových prostor.

Při renovaci, v roce 1946, byla odstraněna stěna mezi lodí a předsíní, čímž oba prostory ztratily svůj centristický liturgický charakter.

Cerkov byla budována podle vzorových typů podkarpatsko-ruských Lemků, jejichž východní tradice zasáhla karpatskou oblast téměř až po řeku Poprad.

Tzv. lemkovský typ dispozice je v Ladomirové prezentován klasickou kvadraturou tří prostorů na čtvercovém půdorysu s ústřední rozšířenou lodí, krytou stejně jako presbytář dřevěnou kupolí.

Klenba není řešena plynulým konstrukčním provázáním se srubem stěn, ale atypicky formovaným, vzdutým osmihranem bez pendatívů, které používají typy tzv. „huculských“ chrámů (viz jediná cerkva v Nižním Komárniku).

Motiv "osmerky" ještě rusko-byzantského původu aplikovala ladomirská cerkva pouze v této části interiéru, zatímco její prostorově-hmotová skladba se řídí uváděnou lemkovskou předlohou, vyjádřenou i ve střešních seskupeních s trojitě odstupňovanými šindelovými cibulemi.

Věž cerkve dominuje nad babincem. Věže i stupňovité dvoupodlažní stanové střechy nad svatyní jsou ukončeny tzv. šindelovými „makovičkami“ s kovanými kovovými kříži. Pozoruhodnou charakteristiku sakrálního komplexu určuje exteriérová stupňovitá dynamická střecha, která je pokryta šindelem. Tento typ střechy je prototypem pro cerkve v Miroli a Hunkovcích. Srub i podvěžní prostory v exteriéru jsou upraveny vertikálními smrkovými prkny s lištami. Na západní straně lodi je malý chór s dřevěným parapetem.

Měkkost plastických forem a rozehrání lidově barokních prvků exteriéru nedodává pouze materiál, ale i poetika souznění s přírodní konfigurací hornatého terénu.

V přední části oplocení objektu se zachovala část palanku – dřevěné trámové ohrady se šindelovou stříškou, a také vstupní branka s nízkou jehlanovou stříškou pokrytou šindelem.

Umělecky hodnotný je ikonostas a oltář, který pochází z poloviny 18. století. Pětiřadá polychromovaná dřevěná architektura je vyplněna ikonami. V hlavním řadě ikonostasu se nacházejí ikony sv. biskupa Mikuláše, Bohorodičky Hodigetrie, Ježíše Krista Učitele a svatého archanděla Michaela. Ve druhé jsou ikony s obsahem hlavních církevních svátků, v jejichž středu je ikona Poslední večeře. Ve třetí jsou ikony s jednotlivými apoštoly ve středu s ikonou Pantokratora. Ve čtvrté je šest medailonů, ve kterých jsou vyobrazeny dvojice postav. Uprostřed řady je zobrazeno Ukřižování s Bohorodičkou a sv. Janem Evangelistou. V páté jsou ikony Kristus vstal z mrtvých, pod 2. a 3. ikonou jsou zobrazení cherubové a 4. ikonou byzantská císařovna Helena a císař Konstantin s křížem. Kromě toho je zde několik ikon a ostatních bohoslužebných předmětů zapsaných v seznamu kulturních památek.

V obci se nachází také Cerkva sv. archanděla Michaela, východního obřadu, která byla postavena podle vzoru ruských chrámů v 20. letech 20. století. V interiéru jsou nástěnné malby (fresky) a ikony vytvořené v souladu s byzantským a staroruským stylem. Autory maleb jsou mniši Filion a Kypriano. Řezbářské a truhlářské práce provedli mnich Michal a místní občan Nikolaj Bojko.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chrám svätého Michala Archanjela (Ladomirová) na slovenské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • "Ladomirová, Gréckokatolícky chrám sv. archanjela Michala z roku 1742, NKP." In: Drevené gréckokatolícke chrámy na východnom Slovensku : Svidník a okolie. Prešov : PETRA n.o., 2007, s. 72-83. ISBN 978-80-8099-010-7
  • Syrový, B.: Architektura, Oborové encyklopedie SNTL., SNTL, Praha 1973.
  • Herout, Jaroslav: Slabikář návštěvníků památek, Naše vojsko, 1980.
  • Baleka, Jan: Výtvarné umění malířství / sochařství / grafika. Výkladový slovník Academia. Praha 1997.
  • Dudáš M. a kol.: Drevené kostoly. Edice Kultúrne Krásy Slovenska. Vyd. Dajama, Bratislava, 2007 (ISBN 80-89226-14-0)
  • Dejiny ruského umenia, Bratislava, Pallas 1977, str. 83.
  • Koch Wilfried: Malý lexikon architektúry, Tatran Bratislava 1975, str.. 209
  • Mencl, V.: Lidová architektura v Československu, Praha 1980

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]