Chrám svatého Jana Křtitele (Kolín)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chrám sv. Jana Křtitele
Pravoslavný chrám sv. Jana Křtitele
Pravoslavný chrám sv. Jana Křtitele
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
OkresKolín
ObecKolín
Souřadnice
Chrám svatého Jana Křtitele (Kolín) (Česko)
Základní informace
Církevpravoslavná
Diecézepražská
Užíváníkaždou neděli v 10.00
ZasvěceníJan Křtitel
Další informace
AdresaU křižovatky, Kolín IV
Kód památky16701/2-737 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chrám svatého Jana Křtitele v Kolíně leží nedaleko nového mostu přes Labe. Je užíván pravoslavnou církví, která ho má již od 50. let 20. století pronajatý od římskokatolické církve.[1] Je chráněn jako kulturní památka České republiky. [2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel vznikl na rozhraní 13. a 14. století při cestě z Kolína do Kutné Hory. Stál na hřbitově nedaleko bývalého špitálu. V minulosti byl několikrát opravován, v 19. století potom prošel rozsáhlou barokní přestavbou. V této době byla pravděpodobně odstraněna i vížka nad kněžištěm. Kostel přestala katolická církev využívat a pronajímala ho jiným církvím. Od 50. let 20. století dodnes je využíván pravoslavnou církví. Návštěvnost pravoslavných bohoslužeb se zvýšila zejména s příchodem ruských občanů do Kolína na počátku 21. století.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Chrám stojí nedaleko a Masarykova mostu přes řeku Labe. Dříve stával na vyvýšeném místě, vlivem stavebních úprav je nyní částečně pod úrovní terénu.

Jedná se o jednolodní orientovanou kamennou omítnutou stavbu, nyní bez věže. Kněžiště je pravoúhlé o rozměrech 5,42x4,3 metru, se stropem s křížovou klenbou. V jižní zdi je zazděné gotické okno, ve východní straně je původní gotické okno. Vítězný oblouk je lomený.

Kostel je vyzdoben ve stylu baroka, nyní s pravoslavnými ikonami, včetně ikonostasem odděleného kněžiště. Stropní fresky zobrazují výjevy ze života svatého Jana Křtitele, napomínání Heroda a stětí Jana Křtitele.

Socha Jana Křtitele, umístěná v průčelí kostela, je velmi poškozena.

Hřbitov[editovat | editovat zdroj]

Kostel stojí na bývalém hřbitově, zrušeném roku 1882. Obelisk byl vztyčen nad hromadným hrobem pruských vojáků z prusko-rakouské války roku 1866.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. kostel sv. Jana Křtitele [online]. Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku [cit. 2012-08-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-04-29. 
  2. kostel sv. Jana Křtitele [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2012-08-28]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Depositum Katolické teologické fakulty UK: Kolín - Kostel sv. Jana Kř., Soupis památek, 01. Politický okres kolínský (1897), s. 45. [cit. 2016-07-19] Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]