Chrám svatého Alexandra Něvského (Novosibirsk)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chrám svatého Alexandra Něvského
Místo
StátRuskoRusko Rusko
ObecNovosibirsk
Souřadnice
Základní informace
ZasvěceníAlexandr Něvský
Architektonický popis
Výstavba1897 až 1899
Další informace
Oficiální webOficiální web
Kód památky5400034000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chrám sv. Alexandera Něvského v Novosibirsku, noční pohled

Chrám svatého Alexandra Něvského (rusky Собор во имя Александра Невского) je pravoslavný chrám v ruském sibiřském městě Novosibirsk (do roku 1926 Novonikolajevsk). Chrám byl pojmenován na počest slavného ruského vojevůdce a světce Alexandra Něvského z 13. století.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Chrám byl postaven v letech 18971899 v novobyzantskom stylu. Jeho hlavním architektem byl N. M. Tichomirov. Jde o první kamennou stavbu v novobyzantskom stylu v tehdejším Novonikolajevsku. Chrám vznikl na památku cara Alexandra III., který se zasadil o vybudování Transsibiřské magistrály. Carská rodina finančně přispěla na ikonostas a ikony v chrámu. Základní kámen chrámu byl položen 15. května 1897. Chrám byl vysvěcen pravoslavným biskupem z města Tomsk 29. prosince 1899. V roce 1915 získal status katedrály. Roku 1937 nechali chrám sovětští komunisté uzavřít. Následně byl využíván na různé jiné světské účely (kinematografie, filharmonie).

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Již v roce 1988 se začalo ve městě rozvíjet hnutí za návrat chrámu pravoslavné církvi u příležitosti tisíc let od přijetí křesťanství v Rusku. 25. srpna 1989 byl chrám církvi vrácen a 15. května 1991 vysvěcen patriarchou Moskvy a celé Rusi Alexejem II.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chrám svätého Alexandra Nevského (Novosibirsk) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]