Chrám Krista Spasitele (Kaliningrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chrám Krista Spasitele
Místo
StátRuskoRusko Rusko
ObecKaliningrad
Souřadnice
Základní informace
CírkevRuská pravoslavná církev
ZasvěceníJežíš Kristus
Architektonický popis
ArchitektOleg Kopylov
Výstavba2004-2006
Specifikace
Délka31 m
Šířka31 m
Další informace
UliceVictory Square
Oficiální webOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chrám Krista Spasitele (rusky Храм Христа Спасителя) je pravoslavným chrámem v ruském městě Kaliningrad. Spravuje jej Ruská pravoslavná církev (Kaliningradsko-baltská eparchie). Chrám se nachází na Náměstí vítězství.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Po připojení dnešní Kaliningradské oblasti k Rusku po druhé světové válce se zde nacházelo jen málo pravoslavných věřících, a tedy i pravoslavných chrámů. Německé obyvatelstvo, které zde žilo až do vystěhování na konci války, bylo převážně evangelického vyznání. Po roce 1945 se v období ateizace společnosti kostely nestavěly a ruští věřící získali jen několik obnovených bývalých německých luteránských kostelů. Nová situace po roce 1990 otevřela možnosti pro stavbu pravoslavných chrámů pro ruské obyvatelstvo. S obnovou popularity pravoslavné církve v Rusku vznikla potřeba výstavby nového chrámu. Základní kámen kostela byl položen v roce 1995 za účasti ruského prezidenta Borise Jelcina.

Chrám Krista Spasitele vznikl v letech 20042006 v moderním rusko-byzantském architektonickém stylu, který byl populární hlavně v období Ruského impéria při stavbě pravoslavných sakrálních staveb do roku 1917. Hlavním architektem chrámu byl Oleg Kopylov.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Chrám byl vysvěcen 10. června 2006 patriarchou Moskvy a celé Rusi Alexejem II. za přítomnosti Vladimira Putina a politických a náboženských vrcholných představitelů Ruské federace. Nejvyšší chrámová věž dosahuje výšky 73 metrů a pozlacené věže chrámu se staly dominantou města. Chrám může pojmout až 3000 věřících.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chrám Krista Spasiteľa (Kaliningrad) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]